I Norrbottensteaterns uppsättning av Orlando spelar Linda Wincent titelrollen. Men arbetet har handlat mycket om medskapande där ensemblen berättar historien tillsammans.

– Även ifall Orlando är huvudkaraktär och det är Orlandos berättelse, så har vi letat mycket efter att hitta en gemensam berättarröst, säger Linda Wincent.

Föreställningen bygger på den brittiska författaren Virginia Woolfs klassiska roman om ynglingen Orlando, som rör sig obehindrat genom tidsepoker och miljöer, ända från 1500-talet fram till 1900-talet. Först som man, tills han en dag vaknar upp som kvinna.

Norrbottensteatern, Orlando, foto Magnus Stenberg.

-Just nu ligger fokus på vilka människor Orlando möter på sin långa tidsresa och vilka situationer som uppstår, och när transformationen från man till kvinna sker så är ju det märkligt nog inte så omtumlande som man kan tro. Orlando känner sig fortfarande som sig själv, trots sin nya kropp, sitt nya kön. Men snart börjar hon reflektera kring hur det är vara man eller kvinna i samhället, vilka konventioner och normer som finns, säger Linda.

 I slutet av sommaren började repetitionerna för ensemblen, tretton skådespelare inklusive studenter i årskurs två från Teaterhögskolan. Arbetet sker i en process, devising, där alla skådespelare är delaktiga och kommer med idéer, och där ensemblen tillsammans med regissören skapat ett material och sökt efter vilket uttryck föreställningen ska ha, berättar Linda.

− Vi har inte jobbat som man brukar, att man direkt efter några dagar går ut på golvet och stapplar sig igenom scener.

Hur känns det att jobba på det viset?
Det känns roligt och det är roligt att känna, lite så, att man inte riktigt vet, säger Linda.

Norrbottensteatern, Orlando, foto Magnus Stenberg.

Romanen har varit en ständig följeslagare under repetitionerna och för Linda har läsningen varit en del av researchen inför rollen.

– Den är ju så otroligt rik. För mig är Orlando full av tankar, liv, passion, identitet och kärlek. Och bär också den här starka önskan om att skriva, att hitta sin röst, och det är något vi undersökt, hur vi kan få in passionen för skrivandet i föreställningen, men också kampen. Orlando kämpar med sin poesi under resans gång.

Norrbottensteatern, Orlando, foto Magnus Stenberg.

Text: Andrea Thür/Norrbottensteatern

Foto: Magnus Stenberg.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.