I Norrbottensteaterns uppsättning av Orlando spelar Linda Wincent titelrollen. Men arbetet har handlat mycket om medskapande där ensemblen berättar historien tillsammans.
– Även ifall Orlando är huvudkaraktär och det är Orlandos berättelse, så har vi letat mycket efter att hitta en gemensam berättarröst, säger Linda Wincent.
Föreställningen bygger på den brittiska författaren Virginia Woolfs klassiska roman om ynglingen Orlando, som rör sig obehindrat genom tidsepoker och miljöer, ända från 1500-talet fram till 1900-talet. Först som man, tills han en dag vaknar upp som kvinna.
-Just nu ligger fokus på vilka människor Orlando möter på sin långa tidsresa och vilka situationer som uppstår, och när transformationen från man till kvinna sker så är ju det märkligt nog inte så omtumlande som man kan tro. Orlando känner sig fortfarande som sig själv, trots sin nya kropp, sitt nya kön. Men snart börjar hon reflektera kring hur det är vara man eller kvinna i samhället, vilka konventioner och normer som finns, säger Linda.
I slutet av sommaren började repetitionerna för ensemblen, tretton skådespelare inklusive studenter i årskurs två från Teaterhögskolan. Arbetet sker i en process, devising, där alla skådespelare är delaktiga och kommer med idéer, och där ensemblen tillsammans med regissören skapat ett material och sökt efter vilket uttryck föreställningen ska ha, berättar Linda.
− Vi har inte jobbat som man brukar, att man direkt efter några dagar går ut på golvet och stapplar sig igenom scener.
Hur känns det att jobba på det viset?
– Det känns roligt och det är roligt att känna, lite så, att man inte riktigt vet, säger Linda.
Romanen har varit en ständig följeslagare under repetitionerna och för Linda har läsningen varit en del av researchen inför rollen.
– Den är ju så otroligt rik. För mig är Orlando full av tankar, liv, passion, identitet och kärlek. Och bär också den här starka önskan om att skriva, att hitta sin röst, och det är något vi undersökt, hur vi kan få in passionen för skrivandet i föreställningen, men också kampen. Orlando kämpar med sin poesi under resans gång.
Text: Andrea Thür/Norrbottensteatern
Foto: Magnus Stenberg.
Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot.
Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.
Varmt välkommen!