I Norrdans communityprojektet female (with) space har åtta kvinnor i åldrarna 25-75 år under ett års tid träffats, workshoppat, utforskat och skapat performanceverket dances for present & future worlds under ledning av danskonstnären Polena Kolia Petersen. I juni är det dags att visa verket vid tre performance-tillfällen i Sundsvall. Det låter så spännande så vi ställde några frågor till två av deltagarna, Jill Taube och Rebecka Jensen!

Polena Kolia Petersen. Foto privat.

Under 2021 startade Norrdans communityprojektet female (with) space, med danskonstnären Polena Kolia Petersen som projektets guide och inspiratör. Inledningsvis hölls en workshop där kvinnor i Sundsvall var välkomna att delta. Ingen tidigare danserfarenhet krävdes och workshopen var öppen för alla över 18 år. Det blev ett väldigt högt deltagarantal som sedan mynnade ut i en mindre kärngrupp, som lottades fram.

Åtta kvinnor i åldrarna 25-75 år har sedan dess skapat performanceverket dances for present & future worlds. Gruppen har utforskat vilka rum dansimprovisation kan skapa för att göra plats för möjligheten att relatera till varandra och sitt egna status quo på ett radikalt och annorlunda sätt.

Sammanlagt blir det tre performance-tillfällen i Sundsvall. En danspromenad från Hedbergskaparken genom centrala Sundsvall med slutstation på Lars Ahlins torg, Kulturmagasinet, och den interaktiva utställningen Future Worlds, samt performance och picknick på Bureplatsen i Sundsvall.

Danskonstnären Polena Kolia Petersen har ett intresse av att skapa och utforska processer i relationer. Hennes konstnärliga danspraktik har en både fysisk, estetisk och politisk grund. Ofta tar hennes verk upp relationen mellan konstnär, publik och dans.

Vi har pratat med två av deltagarna, Jill Taube och Rebecka Jensen, för att få veta mer om deras upplevelse av communityprojektet.

Jill taube. Foto privat.

Hej Jill! Hur har det känts att arbeta med det här projektet? 
– Det har varit väldigt spännande! Det är ett väldigt annorlunda sätt att arbeta på för mig. Vi jobbar mycket i workshops och reflektion. Inget är rätt eller fel utan alla tolkar en uppgift olika, så det finns ingen prestige eller krav på prestation.

Vad kommer du att bära med dig från female (with) space? 
– Vi är inte fri från omvärlden. När man rör sig i det offentliga är men hela tiden påverkad av samhällets tankar. Detta har fått mig att tänka mer på hur jag själv relaterar till min egen kropp. Projektet har verkligen varit ett djupdykande i självkännedom och perspektiv. Livet är rörelse, och vi måste röra oss även om det är läskigt och svårt.

Rebecka Jensen. Foto privat.

Hej Rebecka! Kan du berätta lite om dina upplevelser i female (with) space? 
– Genom att tänka på ett (för mig) helt nytt sätt kring dans och utrymme har projektet gett mig ett nytt perspektiv och reflektionerna kring projektet har lett till att jag uppmärksammat nya saker kring hur jag tar mig ann utrymme, och i vilket utrymme jag vill röra mig i. Jag blir nyfiken inför att utforska utrymme och har blivit mer experimentell när jag är på nya platser. Jag får lust att dansa och utföra delar av projektet när jag väntar på bussen, eller när jag är ute och går, eller på tåget – platser där det inte är helt naturligt att dansa, men så ställer jag mig själv frågan ”varför inte?”. Varför inte utforska utrymmet vid busshållplatsen genom dans när det är kallt ute, varför känns det så svårt att röra sig fritt bara för att andra ser? Det vore härligt om vi i samhället kunde se mer rörelse utomhus.

Vad kommer du ta du med dig från projektet?
– Hittills har jag fått ett nytt sätt att utforska utrymme och ett nytt sätt att tänka kring rörelse och dans. Jag lär mig att jag faktiskt vill röra mig på fler utrymmen och jag vill gärna bli mer bekväm med att göra detta samt se andra utforska utrymme med rörelse. Det ger mig även mycket att få lyssna på de andra kvinnorna och hur de upplever projektet.

Hur har det känts att delta? 
– Det känns roligt att vara del av projektet, det är ett projekt som ständigt finns i ens tankar. Vi har virtuella och fysiska träffar där vi jobbar med projektet och delar med oss av våra erfarenheter. Polena guidar oss, hon är en fantastisk ledare och guide. Vi arbetar tillsammans och individuellt genom att utforska dans och hur vi rör oss och tar oss ann utrymme. Det är en process som innebär både dans men även reflektion och att notera ner sina upplevelser, vi använder anteckningsböcker.

Här kan du uppleva female (with) space: dances for present & future worlds:

Måndag 6 juni kl 13:30 och tor 9 juni kl 18:00 – Danspromenad med start i Hedbergskaparken, Sundsvall.
Lördag 11 juni kl 13:00 – Dansperformance på Bureplatsen, Sundsvall.

Norrdans. female (with) space. Jill Taube. Foto Lia Jacobi.

Text: Anna Öun/Norrdans

Läs mer på Norrdans hemsida här.

Bilden överst: Norrdans. female (with) space. Foto Lia Jacobi.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.