Staffan Göthes nyskrivna pjäs En slavisk dans har urpremiär på Örebro länsteater den 26 september. Västeråspremiär blir det den 7 november. Föreställningen är ett samarbete mellan de båda länsteatrarna. 

En slavisk dans är en samproduktion mellan Örebro länsteater och Västmanlands teater i samarbete med Örebro och Västerås Kulturskolor. Västmanlands Teater hade haft samarbete med Kulturskolan tidigare och nu inleddes detta även i Örebro. Fem elever från en fortsättningskurs i drama på Kulturskolan medverkar i föreställningen. Repetitionerna har hållits både i Västerås och Örebro och efter spelperioden på Örebro Teater flyttar hela produktionen till Västerås.

– Det är ett samarbete på alla plan, berättar producent Agneta Bertilsson på Örebro länsteater. Vi börjande med en resursinventering: Vad har ni? Vad har vi? Ok, ni har smedja och vi har snickeri… Vi har på det här sättet haft tillgång till dubbla rekvisitörer, tekniker, kostymörer, producenter, skådespelare och marknadsförare!

Uppförandet av Staffan Göthes En slavisk dans innebär ett kärt återseende, efterlängtat av många. Ännu en gång får vi följa med en av landets mest framstående dramatiker i en samtid vi känner igen, tillsammans med rollkaraktärer som är som folk är mest, fast kanske en aning  mer skruvade och problemtyngda än de flesta. För regi står Rickard Lekander och Birgitta Egerbladh är koreograf. Musiken skrivs av Christer Christensson. Totalt står sjutton personer på scenen, inklusive teaterelever och statister.

I en intervju i Tidningen ETC (11/9 2015) beskriver Staffan Göthe En slavisk dans på följande sätt:

-Den handlar om den förslavade dansen till självförverkligandets pipa som är vår tids melodi. Det här är mitt försök att förmedla det läge vi lever i, en tid med kaotiska värderingar som hyllar jaget och individen trots att vi inte är någonting utan varandra.

En slavisk dans is amarbete på Örebro länsteater o Västmanlands Teater, foto Markus Gårder

En slavisk dans i samarbete på Örebro länsteater o Västmanlands Teater, foto Markus Gårder

Se Örebro länsteater

Se Västmanlands Teater

 

 

 

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.

Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 7 juli, annars debiteras hela anmälningsavgiften.