Uppdraget att skriva en humorföreställning om att kvinnor haft rösträtt i hundra år var oemotståndligt, berättar Emma Peters. Resultatet blev revyn Ja må hon leva! som hon skrivit tillsammans med Emma Molin. Föreställningen har premiär på Norrbottensteatern den 9 oktober.

Sedan några veckor tillbaka pågår repetitionerna på Norrbottensteatens scen 1. Emma Peters regisserar föreställningen som fått namnet Ja må hon leva! Manuset har hon skrivit tillsammans med Emma Molin, som hon känt sedan tiden i humorgruppen Grotesco.

− Jag är bra på att spruta ur mig idéer. Hon är bra på att koka ner dem, säger Emma Peters.

Men att skriva manuset har inte varit någon enkel väg för duon. Uppdraget gick inte att motstå: att skriva en humorföreställning på temat att kvinnor haft rösträtt i hundra år.

− Sedan drabbades vi ganska snabbt av insikten om att det är så otroligt omfattande. Och vad ska vi ta för grepp på det här? Hur ska vi berätta det här på ett underhållande sätt, och hur ska vi göra det så att publiken blir överraskad? För det är en så viktig ingrediens i komik, att man inte såg någonting komma, säger Emma.

Emma Peters (t v) repeterar Ja må hon leva! med Kristine Gulbrandsen och Maria Pontén. Foto: Magnus Stenberg

De landade i att göra en revy, som enligt klassiskt recept är en humoristisk nummerföreställning med sång, musik och monolog med en satirisk udd.

− Å ena sidan är det tacksamt. Å andra sidan; eftersom ämnet är så omfattande går det inte att bortse från allvaret i frågan. Vi har hamnat i svarta hål under den här processen som har handlat om hur jävligt det har varit. Då har vi tänt humorns ficklampa och försökt lysa oss fram i mörkret.

Emma beskriver regiarbetet som otroligt roligt och utmanande, men att det också kräver omsorg.

− När man tar publiken och ensemblen i anspråk är det oerhört viktigt att vara omsorgsfull med vad man berättar. Att göra anspråk på att folk ska komma hit i två timmar och titta på en berättelse, det får man inte ta lätt på. Oavsett om man vill underhålla eller berätta något viktigt.

Text: Andrea Thür/Norrbottensteatern

 

Bilden överst: Norrbottensteatern, Ja må hon leva!, foto Magnus Stenberg.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.