Uppdraget att skriva en humorföreställning om att kvinnor haft rösträtt i hundra år var oemotståndligt, berättar Emma Peters. Resultatet blev revyn Ja må hon leva! som hon skrivit tillsammans med Emma Molin. Föreställningen har premiär på Norrbottensteatern den 9 oktober.

Sedan några veckor tillbaka pågår repetitionerna på Norrbottensteatens scen 1. Emma Peters regisserar föreställningen som fått namnet Ja må hon leva! Manuset har hon skrivit tillsammans med Emma Molin, som hon känt sedan tiden i humorgruppen Grotesco.

− Jag är bra på att spruta ur mig idéer. Hon är bra på att koka ner dem, säger Emma Peters.

Men att skriva manuset har inte varit någon enkel väg för duon. Uppdraget gick inte att motstå: att skriva en humorföreställning på temat att kvinnor haft rösträtt i hundra år.

− Sedan drabbades vi ganska snabbt av insikten om att det är så otroligt omfattande. Och vad ska vi ta för grepp på det här? Hur ska vi berätta det här på ett underhållande sätt, och hur ska vi göra det så att publiken blir överraskad? För det är en så viktig ingrediens i komik, att man inte såg någonting komma, säger Emma.

Emma Peters (t v) repeterar Ja må hon leva! med Kristine Gulbrandsen och Maria Pontén. Foto: Magnus Stenberg

De landade i att göra en revy, som enligt klassiskt recept är en humoristisk nummerföreställning med sång, musik och monolog med en satirisk udd.

− Å ena sidan är det tacksamt. Å andra sidan; eftersom ämnet är så omfattande går det inte att bortse från allvaret i frågan. Vi har hamnat i svarta hål under den här processen som har handlat om hur jävligt det har varit. Då har vi tänt humorns ficklampa och försökt lysa oss fram i mörkret.

Emma beskriver regiarbetet som otroligt roligt och utmanande, men att det också kräver omsorg.

− När man tar publiken och ensemblen i anspråk är det oerhört viktigt att vara omsorgsfull med vad man berättar. Att göra anspråk på att folk ska komma hit i två timmar och titta på en berättelse, det får man inte ta lätt på. Oavsett om man vill underhålla eller berätta något viktigt.

Text: Andrea Thür/Norrbottensteatern

 

Bilden överst: Norrbottensteatern, Ja må hon leva!, foto Magnus Stenberg.

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2022

Länsteatrarna och Västerbottensteatern bjuder in till vårmöte den 6-8 april 2022. Tillsammans kommer vi samlas på̊ Västerbottensteatern som nyligen flyttat in i ett nytt kulturhus. Vi kommer att samtala om valåret 2022, om kulturpolitik och om hur valet kan komma att påverka Sveriges Länsteatrar. Vi kommer bjuda in intressanta gäster och samtalspaneler. Utöver det kommer vi ta upp aktuella frågor kring länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss hur vi kan utvecklas som förening och som enskilda individer i våra respektive teatrar.


    Jag vill äta middag 6 april

    Jag vill äta lunch 7 april

    Jag vill äta middag 7 april    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.