Den 8 mars hyllar Länsteatern på Gotland Josefin Nilsson med en egen kväll i Visby. Systrarna Sisters hette den sista föreställningen som systrarna Marie och Josefin Nilsson gjorde tillsammans – på just Länsteatern. Vi frågade Thomas Sundström, teaterchef, om teaterns engagemang och betydelse.

Thomas Sundström, foto Anna Sundström

”Den åttonde mars hyllar Länsteatern på Gotland  sin vän och kollega Josefin Nilsson i Visby. Det sker i samband med att Josefins syster Marie Nilsson Lind ger ut sin och sin systers bok ”Josas Bok, Min Berättelse”.

Mycket har sagts om Josefins liv och gärning, inte minst om hennes tragiska och för tidiga bortgång. På många sätt fick hon själv det sista ordet i föreställningen Systrarna Sisters  2015 på Länsteatern i Visby. En förställning som handlade om livets svåra resor, men också var fylld av glädje, lust och att lyfta mot ljuset.

Vi är tacksamma att Länsteatern fick vara både inspiration, arena och produktionsplats för Josefin och Maries föreställning. Det var då, och inte senare, som Systrarna Sisters skulle se dagens ljus. Även om föreställningens framtida segertåg i övriga Sverige avbröts efter femtiotvå fullsatta kvällar i Visby har den fått en betydelse som är få scenkonstverk förunnat.

Detta beror naturligtvis på Josefins artisteri, Maries otroligt inkännande penna och inte minst de bägge systrarnas stora mod och konstnärliga mognad.

Eftersom denna text skrivs i Länsteatrarnas nyhetsbrev är det viktigt att lyfta fram något mer:

Systrarna Sisters hade aldrig blivit av utan en lokal länsteater som befann sig där Josefin och Marie levde. En teater som kände systrarna och som – bokstavligen – kunde stöta ihop med dom på ICA och övertala dom att återvända till scenen för att berätta sin historia.

Länsteatern på Gotland är inte bättre än någon annan länsteater i Sverige, någon stadsteater eller ens någon nationalscen. Men vi finns på Gotland. Liksom Dalateatern finns i Dalarna, Västanå finns i Värmland, Norrbottensteatern finns i Norrbotten och alla andra professionella scenkonsthus inom ”Länsteatrarna” så utgör vi en del av en kulturell infrastruktur för hela landet.

Systrarna Sisters Länsteatern /pressbild Foto Stig Hammarstedt

Länsteatern på Gotland, Systrarna Sisters, foto Stig Hammarstedt

Vår närvaro finns för de röster som för alltid, eller tillfälligt, befinner sig utanför storstadsregionerna och i medieskugga. Vi är avgörande för att fler och mer nyanserade bilder av vår verklighet speglas. En geografisk mångfald om man så vill. Denna mångfald bygger på närhet i produktionsledet till landets skilda regioner, något annat än turnerande föreställningar eller tillfälligt gästande projekt.

I detta ögonblick när vi förbereder oss för att än en gång lyfta Josefins konstnärliga gärning pågår det runt om i riket ett arbete med berättelser, uppsättningar och idéer som ännu inte nått den nationella medvetenheten. Utan dessa aktörer blir landet tystare, mer konformt och utan stora delar av sin historia. Utan röster som Länsteatern på Gotland hade Josefins ord försvunnit för alltid.”

Thomas Sundström
Regissör för Systrarna Sisters
Teaterchef på Gotland

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.

Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 7 juli, annars debiteras hela anmälningsavgiften.