Folkteatern gör en storsatsning under valåret med fyra urpremiärer och en turnerande kulturfestival; Drömmar och Demokrati. 
– 2018 är det valår och jag anser att det är vår skyldighet som institution att lyfta medborgar- och demokratifrågor då! säger Mattias Brunn, en av Folkteaterns konstnärliga ledare.

Med kulturfestivalen Drömmar och Demokrati vill Folkteatern tillsammans med sin publik lyfta frågor kring ideologi, utopi och ursprung på ett lyssnande och reflekterande sätt. Ett valår blir lätt en arena för partipolitisk debatt och plånboksfrågor, men med Drömmar och Demokrati vill teatern skapa ett öppet och reflekterande samtal om vilken värld vi vill leva i. Det görs med tre helt nyskrivna föreställningar: den bombastiska och drömska SAD Symphony av Tove Sahlin om gemenskapens gränser och möjligheter (läs mer om Sad Symphony i en intervju med Tove Sahlin här), Utopier av Erik Uddenberg om sökandet efter nya världar att leva i, och Broderskap av Jens Peter Karlsson, en berättelse om hur tjocka blodsbanden är när de testas av allt mer polariserade åsikter. Dessutom en drömsk stråkkonsert vid namn Drömkväde som är resultatet av ett samarbete mellan Folkteaterns Görgen Antonsson och en stråkkvartett från Gävle Symfoniorkester.

Folkteatern Gävleborg, Utopier, foto Märta Thisner

Mattias Brunn, en av de konstnärliga ledarna på Folkteatern Gävleborg

Förutom de fyra föreställningarna bjuder festivalen Drömmar och Demokrati på mycket mer i de unika konstnärliga programmen för varje plats. En kringresande kulturfestival med allt från föreläsningar, stadsvandringar och panelsamtal till workshops och läsningar som görs i samarbete med lokala föreningar och organisationer på varje plats.

– Jag är oerhört glad över att vi på Folkteatern kan erbjuda något så stort som Drömmar och Demokrati. 2018 är det valår och jag anser att det är vår skyldighet som institution att lyfta medborgar- och demokratifrågor då! Min förhoppning är att vi med såväl de tre föreställningarna som övriga arrangemang kan inkludera, bredda och visionera tillsammans med vår publik. Och självklart skapa meningsfullhet och nya rum med hjälp av vårt konstnärliga uttryck – scenkonst! säger Mattias Brunn, en av Folkteaterns konstnärliga ledare.

Läs mer om Drömmar och Demokrati

Läs mer om Folkteatern Gävleborg

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.

Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 7 juli, annars debiteras hela anmälningsavgiften.