Malin Stenberg och Irena Kraus är mitt i arbetet med dramatiseringen av Linnea Axelssons kritikerrosade diktepos ÆDNAN, som sätts upp av Giron Sámi Teáhter i samarbete med Riksteatern, med premiär nästa höst. ÆDNAN skildrar tre generationer samiska kvinnor och samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Boken rymmer bland annat skildringar av de tvångsförflyttningar av samer som skett. Vi kontaktade Malin för att fråga hur hon och Irena går tillväga för att dramatisera ett 800 sidor långt diktverk.

Malin Stenberg, foto Magnus Bergström

Hej Malin! Du och Irena är mitt i arbetet med dramatiseringen av Linnea Axelssons bok ÆDNAN. Kan du berätta något om processen att göra ett pjäsmanus av denna mäktiga versberättelse?
– Det är med stolthet som jag tar mig an uppgiften att ge Linnéa Axelssons mästerverk ett sceniskt uttryck. Jag är övertygad om att ÆDNAN blir en klassiker som kommer att tolkas om och om igen i framtiden både sceniskt och musikaliskt, kanske även filmiskt. Därför är det viktigt att nu, den allra första gången, börja från grunden, i rytmen, det har jag och Irena fokuserat på i vårt arbete. Dramatiseringen vill fokusera och utgå från Linneas berättelse, det är i vågorna av kompressioner och tomrum, i in och utandningar, i de långa vandringarnas steg som Linnéas text blir så obönhörligt fysisk. Det är så jag vill ta mig an ÆDNAN. Inte springa före och illustrera det storslagna som Linnéa så mästerligt kondenserar i sina korta verser. Jag vill istället fullt utnyttja versernas skönhet och smärta, deras klarhet och politiska sprängkraft i ett recitativ där skådespelarna i sina kroppar bär textens rytm, såväl som dess psykologiska rörelse. Om det här verseposet ska göras rättvisa blir det omöjligt att dra ner den starkt förhöjda, utkristalliserade och påtagligt fysiska texten i en trivial naturalism. Målet är istället att skapa ett sceniskt verk som genom koreografi, recitativ och scenografi är i ständig rörelse. En rörelse som rättvist reflekterar ÆDNANs mäktiga älv av ord.

Vad ser du fram emot i arbetsprocessen?
– Att fortsätta utforska detta ämne. Det är ingen tvekan om att ÆDNAN har något livsnödvändigt att berätta för oss idag. Förutom att den berättar om vilka vi som lever här på den skandinaviska halvöns östra hälft är och vilka vi har varit. Vad vi gör och vad vi har gjort mot varandra. Den berättar också något som bara några av oss alltid har förstått, men som de flesta alldeles nyss tvingats inse. Nämligen att vi inte kan äga jorden. För det är jorden som äger oss, och allt vi gör mot den gör vi obönhörligen mot oss själva.

Läs mer på Giron Sámi Teáhters hemsida.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.