Nu står Länsteatrarna i Sverige i startgroparna för att sjösätta samarbetet med Regional Musik i Sverige (RMS) och Länsmuseernas Samarbetsråd (LMSR) som skall mynna ut i en stor och viktig händelse i Kultursverige: Folk och Kultur, ett kulturpolitiskt konvent i Munktellstaden i Eskilstuna 7 – 10 februari 2018.

– Vi vill skapa en arena där vi diskuterar kulturens roll i utvecklingen av ett demokratiskt samhälle, där människors lika värde och yttrandefriheten står i centrum och där det finns plats för diskussioner och nytänkande inom kulturpolitiken, säger Linde Sjöstedt, vd för Länsteatrarna i Sverige Service AB.

loggor Kulturlyftet2
Kulturrådet har gått in och gett Länsteatrarna i Sverige tillsammans med Regional Musik i Sverige (RMS) och Länsmuseernas Samarbetsråd (LMSR) ett startbidrag för att sätta igång arbetet med att planera Folk och Kultur – ett kulturpolitiskt konvent där de tre organisationernas 66 regionala musik- musei- och scenkonstinstitutioner utgör grunden för ett möte som ska sätta kulturens egenvärde i fokus, men också skapa en mötesplats för diskussioner och nytänkande inom kulturpolitiken.

Konventet kommer att äga rum i Munktellstaden i Eskilstuna och diskussioner har inletts med Eskilstuna kommun – som är mycket glada att samverka om denna inspirerande och utvecklande idé.

– En satsning på konst och kultur är en nödvändighet i dagens politiska klimat både i Sverige, Europa och övriga världen. Genom Kulturlyftet – kultur i hela landet, vill vi uppnå utveckling genom ett ökat statligt engagemang och en statlig ekonomisk satsning, berättar Linde Sjöstedt, vd för Länsteatrarna i Sverige Service AB. – Vi vill bjuda in till samarbeten för att skapa en bredd konstnärligt, organisatoriskt och politiskt för att under konventet diskutera kulturens roll i utvecklingen av ett demokratiskt samhälle, där människors lika värde och yttrandefriheten står i centrum.

Åsa Kratz, ordförande i Länsteatrarna uttrycker sina tankar omkring Kulturlyftet – Kultur i hela landet såhär:

-Bildning, kultur och demokrati är oskiljaktiga, utan kultur är det omöjligt att upprätthålla en demokrati. För detta är regionalt förankrade institutioner ett omistligt nav för ett hållbart kulturliv. Enstaka utflyttade statliga ”filialer” och turnerande aktörer är långt ifrån tillräckligt för att skapa en lokal och regional dialog värd namnet. Genom att mötas på olika arenor, på bygdegårdar, i samlingslokaler eller teatersalonger runt om i landet, skapas insikter om och förståelse för egna och andras förutsättningar, önskningar och drömmar.

Måndag den 19 september träffas styrelserna för Länsteatrarna i Sverige, Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas Samarbetsråd för första gången för att lägga grunden till mötet och staka ut riktlinjerna för det som förhoppningsvis ska bli en årlig återkommande händelse i Kultur Sverige – Folk och Kultur, ett kulturpolitiskt konvent i Munktellstaden i Eskilstuna 7 – 10 februari 2018.

Tillsammans med samarbetsorganisationer RMS och LMSR har Länsteatrarna i Sverige också bildat en ny ideell förening, Kulturlyftet – Kultur i hela landet. Föreningen är en partipolitiskt obunden sammanslutning av demokratiska organisationer som genom sitt medlemskap vill främja föreningens syfte och mål.

Föreningen har till ändamål att:
-främja ett tillgängligt och vitalt kulturliv i hela landet.
-främja en öppen dialog om inkluderande samhälls- och demokratiutveckling med konst och kultur som utgångspunkt.
-att med utgångspunkt från kulturens egenvärde möjliggöra tvärsektoriella möten, samråd och samarbeten för ett hållbart samhälle.

Föreningen ska uppfylla sitt ändamål genom att:
-skapa arenor där konst- och kulturlivets alla aktörer kan mötas för kompetensutveckling och erfarenhetsutbyten inom konst- och kultursektorn, så väl som med andra samhällssektorer.
-skapa arenor där kulturens kraft och betydelse för demokrati- och samhällsutveckling synliggörs, debatteras och stärks.


Regional Musik i Sverige

Länsmuseernas Samarbetsråd

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 4 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.