Alla högstadieelever i Eskilstuna, Katrineholm och Oxelösund har under hösten 2013 sett Bertolt Brechts klassiker Den goda människan i Sezuan, som är en samproduktion mellan de båda länsteatrarna i Sörmland och Västmanland. Detta för att föreställningen är en del av Sörmlandsmodellen.

Eleverna som sett föreställningen fick även ta del av ett filosofiskt samtal i klassrummet med utgångspunkt i föreställningen och dess tematik. Hela 200 samtal har det blivit under hösten. Som en introduktion till föreställningen och filosofisamtalen genomförde Scenkonst Sörmland workshops med cirka 130 lärare från länet inför skolstarten. Det här är ett nytt upplägg och ett ett led i att utveckla den så kallade Sörmlandsmodellen.

Sörmlandsmodellen är en av hörnstenarna i Scenkonst Sörmlands verksamhet och har funnits i 20 år. Den är unik i landet och innebär att alla barn i åldrarna 5 – 15 år får se två konserter, dans- eller teaterföreställningar – varje läsår! Under 2012 genomfördes totalt 1 029 konserter eller föreställningar för mer än 65 000 barn i länet, siffror som ligger tämligen oförändrade från år till år.

Efter årsskiftet fortsätter Den goda människan i Sezuan att spela i Västmanland där totalt 15 skolföreställningar når 800 elever i Västerås, samt preliminärt 1 500 elever under länsturnén (dock utan filosofisamtal).

Läs mer om Den goda människan i Sezuan Scenkonst Sörmland
Läs mer om Den goda människan i Sezuan Teater Västmanland

 

Bilden ovan: Den goda människan i Sezuan, Scenkonst Sörmland och Västmanlands teater, foto Håkan Larsson

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.