Alla högstadieelever i Eskilstuna, Katrineholm och Oxelösund har under hösten 2013 sett Bertolt Brechts klassiker Den goda människan i Sezuan, som är en samproduktion mellan de båda länsteatrarna i Sörmland och Västmanland. Detta för att föreställningen är en del av Sörmlandsmodellen.

Eleverna som sett föreställningen fick även ta del av ett filosofiskt samtal i klassrummet med utgångspunkt i föreställningen och dess tematik. Hela 200 samtal har det blivit under hösten. Som en introduktion till föreställningen och filosofisamtalen genomförde Scenkonst Sörmland workshops med cirka 130 lärare från länet inför skolstarten. Det här är ett nytt upplägg och ett ett led i att utveckla den så kallade Sörmlandsmodellen.

Sörmlandsmodellen är en av hörnstenarna i Scenkonst Sörmlands verksamhet och har funnits i 20 år. Den är unik i landet och innebär att alla barn i åldrarna 5 – 15 år får se två konserter, dans- eller teaterföreställningar – varje läsår! Under 2012 genomfördes totalt 1 029 konserter eller föreställningar för mer än 65 000 barn i länet, siffror som ligger tämligen oförändrade från år till år.

Efter årsskiftet fortsätter Den goda människan i Sezuan att spela i Västmanland där totalt 15 skolföreställningar når 800 elever i Västerås, samt preliminärt 1 500 elever under länsturnén (dock utan filosofisamtal).

Läs mer om Den goda människan i Sezuan Scenkonst Sörmland
Läs mer om Den goda människan i Sezuan Teater Västmanland

 

Bilden ovan: Den goda människan i Sezuan, Scenkonst Sörmland och Västmanlands teater, foto Håkan Larsson

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.