Västerbottensteatern omorganiseras inför flytten in i det nya Kulturhuset i Skellefteå 2020. Teaterchef Fransesca Quartey väljer att fokusera helt på uppdraget som vd och regissören Bobo Lundén blir konstnärlig ledare för teatern i två år.

En  ny organisation har tagits fram på Västerbottensteatern för att ge  större möjligheter inför framtiden och flytten till det nya Kulturhuset i Skellefteå. Det nya kulturhuset (som sägs bli världens högsta träbyggnad!) uppförs mitt i stan och planeras stå klart våren 2020. Det kommer att bestå av flera scener, två gallerier och ett bibliotek och blir hem åt Västerbottensteatern, Skellefteå konsthall, Stadsbiblioteket och Museum Anna Nordlander. Dessutom rymmer byggnaden ett helt nytt hotell. Läs mer om det nya Kulturhuset här.

Skellefteå Kulturhus, illustration White arkitekter

Fransesca Quartey, foto Patrick Degerman

Fransesca Quartey, vd på Västerbottensteatern, har utsett regissören Bobo Lundén till konstnärlig ledare på teatern på ett tvåårigt uppdrag. Bobos roll blir att leda Västerbottensteaterns teateravdelning och vara den som planerar och leder det konstnärliga arbetet. Han har de senaste åren fungerat som husregissör på Västerbottensteatern, och ser fram emot sitt nya uppdrag på institutionen.

– Jag har alltid haft höga ambitioner och mitt mål för Västerbottensteatern är att den ska ha Sveriges mest välmående och kreativa team, säger Bobo till Västerbottens-Kuriren (31 maj 2018)  apropå det nya uppdraget. Läs artikel i Västebottens-Kuriren här.

Bobo Lundén, foto teatern

Tidigare under året utsågs Robert Herrala till verksamhetschef för Nordiskt Berättarcentrum med bl.a. ansvar för den årliga Berättarfestivalen. Tillsammans med ungdomsavdelningen UngHästen där Malin Lundqvist är verksamhetschef utgör dessa tre avdelningar den inriktning och profilering som finns på teatern och som är i linje med teaterns verksamhetsidé – ”Västerbottensteatern vill genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på”.

Läs mer om Västerbottensteatern här.

Texten baseras på ett pressmeddelande från Västerbottensteatern.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.