Simone Grøtte är en koreograf från Lakselv i Nord-Norge. Hennes arbete påverkas starkt av hennes samiska bakgrund och hon bor kvar och arbetar i den arktiska regionen. Nu gör Simone Grøtte Märgben för Norrdans, en föreställning för alla från nio år, där hela Norrdans ensemble medverkar. Premiär blir det den 28 mars på Härnösands Teater.

 – Å spise reinkjøtt og margben er noen av mine første minner knyttet til mat. Det er symboler på den samiske kulturen. Og margen er det innerste man kan komme i et menneske, noe som refererer bra til tematikken i forestillingen, berättade Simone Groette när vi ställde några korta frågor till henne! 

Verket heter Märgben – kan du berätta var titeln kommer ifrån?
-Tittelen har for meg flere betydninger. Å spise reinkjøtt og margben er noen av mine første minner knyttet til mat. Det er symboler på den samiske kulturen. Og margen er det innerste man kan komme i et menneske, noe som refererer bra til tematikken i forestillingen. Margbein omhandler spørsmål knyttet til identitet og tilhørighet.

Norrdans, Märgben, foto Lia Jacobi

 I beskrivningen om dig står det: ”Hennes arbete påverkas starkt av hennes samiska bakgrund”. Hur tycker du att det märks?
Mitt kunstneriske arbeid påvirkes sterkt av min samiske bakgrunn, der dette veves inn et moderne uttrykk både i tematikk, scenografi og musikk. Jeg samarbeider fast med den samiske komponisten Herman Rundberg som lager musikk hvor det analoge og tradisjonelle, som for eksempel joik, møter et moderne elektronisk lydbilde.

Norrdans, Märgben, foto Lia Jacobi

Det samiske er også synlig i det visuelle uttrykket gjennom bruk av elementer som samiske farger, symboler, søm og håndverk. Naturen er alltid representert i forestillingene mine og det samiske språket en del av lydbildet. Jeg snakker ikke samisk selv, så det har vært viktig for meg å ta i bruk språket på min måte i produksjonene.

Märgben spelas för alla från 9 år. Är det skillnad att skapa ett dansverk för en vuxenpublik mot ett som också vänder sig till den något yngre publiken?
Jeg definerer i utgangspunktet ikke mine produksjoner som barneforestillinger, men opplever at uttrykket også snakker til et yngre publikum. Jeg tror det kan komme av at det ofte er et narrativ, bruk av symboler og tydelige virkemiddel. Og at forestillingene mine har hint av noe magisk og eventyrlig ved seg. Rekvisitter som ”snakker”, lys som stråler ut fra en kaffeboks, en forstørret kaffekopp og scenografi som begynner å leve.

Läs mer

Bilden överst: Norrdans, Märgben, foto Lia Jacobi

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.