Ödesmärkt är skriven av Karin Smirnoff, dotter till August Strindberg. Det är en banbrytande pjäs och ett stycke svensk queerhistoria. När Dalateatern nu sätter upp Ödesmärkt med premiär den 8 oktober, får vi äntligen rikta ljuset mot Karin Smirnoff. Vi kontaktade regissören Daniel Nyström för att få veta mer!

Karin Smirnoff. Foto Wikimedia.

Ödesmärkt är en pjäs skriven av Karin Smirnoff, dotter till August Strindberg. Karin skrev, liksom sin far, dramatik som ansågs för radikal för sin tid. Som kvinnlig dramatiker förbisågs hon och hamnade i sin faders skugga. Ödesmärkt ett en banbrytande pjäs och ett stycke svensk queerhistoria. När Dalateatern nu sätter upp Ödesmärkt får vi äntligen rikta ljuset mot Karin Smirnoff!

Karin Smirnoff (1880-1973) var barn till August Strindberg och Siri von Essen, och sägs ha varit Strindbergs älsklingsdotter. Hon utbildade sig till lärarinna i Finland och kom senare att vistas i Sverige. Hon gifte sig 1911 med ryssen och bolsjeviken Vladimir M Smirnoff. Karin var författare och dramatiker och skrev flera böcker och pjäser, bland annat två böcker om föräldrarna där hon tog sin mors parti mot faderns förtal.

När Karin Smirnoffs pjäs Ödesmärkt gavs ut 1923 beskrevs den som ”skandalös” och ”pervers”. Det är en av Nordens första pjäser om homosexualitet, en för sin tid modern pjäs om ett då tabubelagt ämne. Urpremiären skedde tio år senare, år 1933 i Bryssel. Första gången Ödesmärkt sattes upp i Sverige var på Pistolteatern under Strindbergsjubileet 1999, 150 år sedan August Strindbergs födelse. Pjäsen hade lämnats in till Dramaten för läsning, men spelades aldrig, då den ansågs för vågad för sin tid och sin publik. 2022 sätter Dalateatern alltså upp Ödesmärkt för första gången på en svensk institutionsteater. Vi kontaktade regissör Daniel Nyström för att få veta mer!

Daniel Nyström, foto Matilda Rahm.

Hej Daniel! Du måste berätta – hur kommer det sig att ni sätter upp en pjäs av Karin Smirnoff?
– När jag läste pjäsen första gången blev jag chockad över att den inte spelats fler gånger! Hur kan en så välskriven, modern, intressant och spännande pjäs fallit i glömska? Svaret har absolut att göra med att pjäsen vara alldeles för radikal för sin tid, men man tycker ju att tiden borde ha hunnit ikapp vid det här laget.

Ödesmärkt är queer-historia står det på Dalateaterns hemsida – hur menar ni då?
– Många berättelser om hbtq-personers erfarenheter har ju fallit i glömska genom tiderna, då de censurerats bort från historieböckerna. Här finns en berättelse som inte bara innehåller en (1) utan flera ickeheterosexuella rollporträtt i en svensk pjäs som är skriven för exakt hundra år sedan, en tid då homosexualitet inte bara ansågs omoraliskt utan även var kriminellt. Rollerna är komplexa och intressanta, och de får ta plats i en berättelse som är mångbottnad och välskriven. Genom Karins pjäs får vi se hur det kunde ha varit för våra ickeheterosexuella släktingar några få generationer bakåt i tiden. Släktingar som inte kunde vara sig själva ens i sina hem, och vars livsöden oftast aldrig berättades vidare till barn och barnbarn.

Vad får publiken möta på scenen?
– Vi får möta Anders och hans familj på Hagmans gård, mitt i en svensk idyll på tidigt 1900-tal. En ung man har kommit till gården från Paris, efter ett liv som manlig prostituerad. Hans närvaro blir som en katalysator för ett antal händelser och missförstånd som i slutänden leder till tragedi. Pjäsen är mörk och sorglig, men uppsättningen kommer vara fylld av humor, värme, galenskap och lite splatter. 

Läs mer om föreställningen här.

Läs mer om Karin Smirnoff här.

Speltillfällen i Dalarna oktober-november:
8–22 okt Falun, 26 okt Smedjebacken, 27 okt Djurås, 28 okt Hedemora, 29 okt Avesta, 1 nov Säter, 2 nov Ludvika, 8 nov Mora, 9 nov Älvdalen, 10 nov Idre, 11 nov Malung, 12 nov Siljansnäs, 15 nov Vansbro, 18 nov Borlänge, 19 nov Borlänge, 23 nov – 4 dec Falun-

På bilden överst: Ödesmärkt, affischbild. Foto KlaraG.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.