Flera länsteatrar samarbetar med Riksteatern i projekt riktade mot barn och ungdom. LÄNK handlar om nyskriven dramatik för skolor och unga amatörensembler och D.I.G. är ett projekt som syftar till att ge elever en möjlighet att påverka utbudet på landets scener. 

Norrbottensteatern,  Scenkonstbolaget, Dalateatern, Regionteatern Blekinge Kronoberg och Regionteater Väst samarbetar med Riksteatern i LÄNK. LÄNK är nyskriven dramatik för skolor och unga amatörensembler (15-20 år). Riksteatern beställer pjäser av landets hetaste dramatiker och ger skol- och amatörensembler möjlighet att sätta upp nya pjäser, specialskrivna för dem. Denna gång heter dramatikerna Anders Duus, Sofia Fredén, Christina Gottfridsson, Katori Hall, Rasmus Lindberg och Martina Montelius. Pjäserna spelas sedan på regionala teaterfestivaler inför en stor publik och ett antal utvalda uppsättningar framförs på LÄNKs Riksfestival som organiseras på Riksteatern i Stockholm i april. En antologi med de sex pjäserna släpps och avslutar LÄNK 2014.

Genom D.I.G. – Dramatik för grundskolan – får elever verktyg för läsning, reflektion och analys av texter skrivna för scen. Kunskaperna som utvecklas i projektet blir ett sätt för att elever att komma texter nära och en möjlighet att utveckla ett språk kring nyskriven dramatik. Målet med projektet är att ge medverkande elever möjlighet att delta i det Scenråd som Riksteatern etablerade redan hösten 2009. Idag finns scenråd i Sörmland, Halland och Skellefteå.  Scenråd består dels av elever som deltagit i D.I.G. och dels av professionella teaterarbetare samt konstnärlig ledning. Här förs text- och idédiskussioner om potentiella produktioner på länsteatrarna.  Under läsåret 2012/113 genomförs D.I.G. i Luleå, Skellefteå och Umeå. Scenråd genomförs i Skellefteå.

Både LÄNK och D.I.G. ingår i Skolscenen på Riksteatern som är ett nationellt initiativ för att öka interaktionen med elever och lärare och fördjupa kontakter med skådespelare, regissörer, manusförfattare och andra som arbetar med scenkonst i skolan.

Bilden ovan: Dramatik i grundskolan, foto Mikael Olsson

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.