Flera länsteatrar samarbetar med Riksteatern i projekt riktade mot barn och ungdom. LÄNK handlar om nyskriven dramatik för skolor och unga amatörensembler och D.I.G. är ett projekt som syftar till att ge elever en möjlighet att påverka utbudet på landets scener. 

Norrbottensteatern,  Scenkonstbolaget, Dalateatern, Regionteatern Blekinge Kronoberg och Regionteater Väst samarbetar med Riksteatern i LÄNK. LÄNK är nyskriven dramatik för skolor och unga amatörensembler (15-20 år). Riksteatern beställer pjäser av landets hetaste dramatiker och ger skol- och amatörensembler möjlighet att sätta upp nya pjäser, specialskrivna för dem. Denna gång heter dramatikerna Anders Duus, Sofia Fredén, Christina Gottfridsson, Katori Hall, Rasmus Lindberg och Martina Montelius. Pjäserna spelas sedan på regionala teaterfestivaler inför en stor publik och ett antal utvalda uppsättningar framförs på LÄNKs Riksfestival som organiseras på Riksteatern i Stockholm i april. En antologi med de sex pjäserna släpps och avslutar LÄNK 2014.

Genom D.I.G. – Dramatik för grundskolan – får elever verktyg för läsning, reflektion och analys av texter skrivna för scen. Kunskaperna som utvecklas i projektet blir ett sätt för att elever att komma texter nära och en möjlighet att utveckla ett språk kring nyskriven dramatik. Målet med projektet är att ge medverkande elever möjlighet att delta i det Scenråd som Riksteatern etablerade redan hösten 2009. Idag finns scenråd i Sörmland, Halland och Skellefteå.  Scenråd består dels av elever som deltagit i D.I.G. och dels av professionella teaterarbetare samt konstnärlig ledning. Här förs text- och idédiskussioner om potentiella produktioner på länsteatrarna.  Under läsåret 2012/113 genomförs D.I.G. i Luleå, Skellefteå och Umeå. Scenråd genomförs i Skellefteå.

Både LÄNK och D.I.G. ingår i Skolscenen på Riksteatern som är ett nationellt initiativ för att öka interaktionen med elever och lärare och fördjupa kontakter med skådespelare, regissörer, manusförfattare och andra som arbetar med scenkonst i skolan.

Bilden ovan: Dramatik i grundskolan, foto Mikael Olsson

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.