Jansson gör länet av och med Peter Jansson är en coronaanpassad soppteater – livesänd från bygdegårdar i Östergötland – och en förlängning av Östgötateaterns pågående landsbygdsatsning.

I början av 2020 gick startskottet för Östgötateaterns nya landsbygdsatsning i samarbete med Riksteatern. Föreställningen Bygdens söner, med Peter Jansson i alla fem rollerna, var först ut i det treåriga projektet med syfte att stärka Östgötateaterns turnéverksamhet och vision om att finnas på ännu fler platser i länet. 22 föreställningar i hela Östergötland var bokade och därefter väntade en fullbokad Sverigeturné.

Peter Jansson, foto Östgötateatern

– Vi hann spela fem föreställningar innan allt stängdes ner av pandemin, säger Peter Jansson.

Peter är inte bara skådespelare på Östgötateatern, utan även konstnärlig idéutvecklare för länet. Han driver landsbygdsprojektet och brinner för att alla ska ha tillgång till kultur oavsett var en bor.

Live från bygdegårdar
I centrum för kulturen på landsbygden finns bygdegårdarna och de eldsjälar som håller dem levande. Peter Janssons senaste projekt, Jansson gör länet, tar fasta på bygdegårdarna som scener och mötesplatser för kulturverksamhet. Detta genom en ny sorts livesänd soppteater, där publiken är med hemifrån via skärmar.

– Istället för att publiken ska komma till bygdegårdarna så åker vi dit och låter dem besöka oss digitalt, säger Peter Jansson.

Som matentusiast ger han tips och tricks från köket och bjuder in hemmapubliken till att laga soppa med honom, medan ytterligare skådespelare från teatern underhåller med musik och upptåg.

Möjlighet att stötta bygdegården
De tittare som vill har också möjlighet att stötta bygdegården som programmet sänds från. Detta genom att swisha valfritt belopp till numret som visas under sändningen. Pengarna går oavkortat till bygdegården och dess fortsatta verksamhet.

– Bygdegårdarna har det väldigt tufft. Nästan alla drivs ekonomiskt av att hyra ut lokalerna till olika verksamheter. Det har varit noll i ett år nu, samtidigt som de står med fasta kostnader, säger Peter.

Peters egen skådespelarkarriär tog sin början i 10-årsåldern på en bygdegård i Västra Götaland.

– Jag imiterade karaktären Birger i Stefan och Krister och drog snuskiga skämt som jag inte fattade själv. Vår bygdegård var vår fritidsgård och utan scenen där hade jag nog aldrig blivit skådespelare.

Vad betyder bygdegårdarnas fortlevnad för dig?
– Jättemycket. Om man är uppvuxen som jag så reflekterar man kanske inte över dem förrän de börjar försvinna. De är den naturliga samlingspunkten och många samhällens livsnerv. En fysisk lokal som knyter ihop allt.

Peter menar att bygdegårdarnas överlevnad nästan är en demokratifråga, särskilt i tider när många butiker på landsbygden lägger ner. Han vill också hylla alla de lokala eldsjälar vars engagemang bär upp och möjliggör för det lokala förenings- och kulturlivet på mindre orter.

Text: Jeanette Söderwall/Östgötateatern

Läs mer om Jansson gör länet här.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 1 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 1 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.