I juni 2015 åkte personal från Regionteater Väst till Europas fattigaste land Moldavien för att spela clownföreställningen Floare (som betyder blomma på moldaviska) för barn på barnhem, sjukhus och olika institutioner för gatubarn och barn med funktionsnedsättningar. Nu finns det en film av Alex Hinchcliffe om projektet där även clownerna och teamet delar med sig av sina upplevelser.

-Grejen är att få ungarna som ser den att skratta helt enkelt. En intensiv blitz av kärlek, säger Ulf Ökvist, scenograf.

Se filmen här

Floare, Revionteater Väst, foto Alex Hinchcliffebeskuren

Floare, Revionteater Väst, foto Alex Hinchcliffe

Konceptet följer det arbete som Clowner utan gränser gör runt om i hela världen men Regionteater Väst är den första svenska institutionsteatern som genomfört ett liknande projekt. Arbetet med föreställningen och framför allt mötet med barnen utmanade de medverkandes tankar och känslor, både på ett professionellt och personligt plan.

Idén till projektet kom från Pelle Hanæus, konstnärlig ledare på RTV. Han har arbetat med Clowner utan gränser i många år och gjort clownföreställningar i flyktingläger och på barnhem världen över.

– På dessa platser är de basala behoven för överlevnad uppfyllda, berättar han. Men att leva är inte bara att överleva. För att leva krävs möjlighet att skratta, leka, fantisera och känna hopp inför framtiden. En föreställning med mycket lek och skratt erbjuder en ventil i en tillvaro som kan kännas monoton och hopplös.

Floare
Koncept: Pelle Hanæus, Ulrika Kärrö, Nalle Laanela, Ulf Ökvist
Regi: Nalle Laanela
Scenografi: Ulf Ökvist
Kostym: Ulrika Kärrö
På Scen: Maurits Elvingsson, Anna Engberg, Michael Engberg, Rebecca Hayman, Ulrika Kärrö, Ellen Lion Siöö, Ulf Ökvist
Film av Alex Hinchcliffe

Läs mer om Floare

Regionteater Väst

Floare, Revionteater Väst, foto Alex Hinchcliffe

Floare, Revionteater Väst, foto Alex Hinchcliffe

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.

Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 7 juli, annars debiteras hela anmälningsavgiften.