Den elfte Berättarfestivalen i Skellefteå genomförs 14-20 oktober. Sedan 2018 är Nordiskt Berättarcentrum, en del av Västerbottensteatern, huvudarrangör och presenterar ett program som bjuder på nordiska gästspel, lokal samverkan och spännande experiment med nya former för berättandet.

– Att utveckla de nordiska relationerna ligger helt i linje med vår verksamhetsidé, säger Robert Herrala, verksamhetschef vid Nordiskt Berättarcentrum som är huvudarrangör för Berättarfestivalen.

Grundtanken om stark lokal förankring lever också kvar.

– Vi fortsätter att förädla vårt koncept som bygger på samverkan mellan kulturinstitutionerna i länet och de lokala arrangörerna. Det gör att vi kan presentera en berättarvecka där hela kommunen fylls med berättarupplevelser, säger Robert.

Kallocain med Musikteater Unna, Berättarfestivalen, foto Wilhelm Hagberg

Karin Boyes ”Kallocain” med berättare och metalband
Nordiskt Berättarcentrum fyller själva på det digra festivalprogrammet med ett antal akter av hög konstnärlig kvalitet. Spännande blir att se Musikteater Unna utforska berättargenrens gränser när de tar sig an Karin Boyes Kallocain med en berättare och ett metalband på scenen.

Nordiska möten på Festivalklubben
Många nordiska berättargäster kommer att synas och framför allt höras på Festivalklubbens scen. ”Story Fight Night” är ett koncept för berättarbattle som utformats av danske Kasper Sørensen, som även är värd för kvällen tillsammans med Love Ersare från Umeå.

Andra nordiska och europeiska gäster är norska Story Squad, tre unga kvinnliga berättare, 3Troubadours, med medlemmar från Finland, Norge och Belgien, och Francesca Vincentie, svensk berättare och musiker. Stephen Rappaport fyller också en klubbkväll med sin Museum Of Contemporary Art. Stephen leder även en workshop för inbjudna skådespelare och berättare.

LEV! med Ellenor Lindgren, Berättarfestivalen, foto Patrick Degerman

Sara Lidman i ett electromusikaliskt kollage
Ett annat berättarexperiment är LEV! där Ellenor Lindgren i ett electromusikaliskt kollage hyllar Sara Lidman som den fantastiska talare hon var.

Hela programmet och mer information finns på berattarfestivalen.se

Text av Jonas Lundqvist, Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.

Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 7 juli, annars debiteras hela anmälningsavgiften.