På Regionteater Väst finns just nu de två erfarna syriska dansarna och koreograferna Faisal Diab och Chaukat Almadi som flytt kriget och som drömmer om att starta upp danskompaniet de hade i Syrien på nytt. Efter fyra år på flykt kan de nu åtminstone börja verka som danskonstnärer igen.

De två syriska dansarna och koreograferna Faisal Diab och Chaukat Almadi har plats som praktikanter på Regionteater Väst i Borås, som en del av arbetsförmedlingens etableringsform för nya svenskar. Faisal Diab och Chaukat Almadi är konstnärliga ledare för Ashtar Dans, som består av dansare från Syrien som flytt kriget och nu bor i Sverige.

I Syrien var Faisal och Chaukat medlemmar i kompaniet Alachikin som bestod av 40 personer och som framförde dans- och musikföreställningar i hela arabvärlden, bland annat på Operan i Damaskus. Alachikins sista föreställning ägde rum i Quatar 2012. Efter det var medlemmarna tvungna att fly. Faisal och Chaukat flydde tillsammans och lever nu i Ulricehamn med sina familjer. De har fortfarande släkt och vänner kvar i Syrien och i lägren i Libanon, Grekland och Turkiet.

Efter fyra år har det äntligen blivit möjligt för Chaukat och Faisal att verka som danskonstnärer igen. De har återtagit sin identitet med en önskan att starta upp danskompaniet på nytt i Sverige. Med Ashtar Dans vill de skapa en gränsöverskridande dansföreställning med rötter i arabisk folkdans och modern dans – för publik, oavsett land. De har lyckats lokalisera flera kollegor som har flytt Syrien och numera bor i Sverige, bland annat i Helsingborg och Trollhättan. När vännerna återsågs på Regionteater Väst för några veckor sedan hade de inte sett varandra på drygt fyra år, då de flydde från sitt hemland. I förra veckan var de i Uppsala och hämtade kostymerna från Syrien (som de har på sig på bilden). Kostymerna hade de lyckats gömma undan bomräderna i Damaskus . Så småningom kunde de ordna så att kostymerna fraktades med en container till Chaukats kusin i Uppsala. Där har kostymerna alltså legat och väntat tills nu.

Regionteater Västs del i deras arbete är att vara en stödfunktion och bidra med resurser för att starta upp gruppen här i Sverige. Faisal och Chaukat gör båda sin praktik på Regionteater Väst, vilket är en del av arbetsförmedlingens nya etableringsreform. Båda har en stor kompetens och erfarenhet från sitt arbete i Syrien, och de ger nya perspektiv till personalen på teatern. Faisal och Chaukat är duktiga danspedagoger, vilket dansarna på Regionteater Väst samt elever på Balettakademin i Göteborg har fått pröva på. Under våren kommer även Faisals son, Omar, som också är dansare, att komma till Regionteater Väst för praktik.

 

Bilden överst: Regionteater Väst, Ashtar Dansgrupp, här i sina återfunna kostymer från Syrien,  foto RGV

 

Boka din plats på Länsteatrarnas vårmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Länsteatern Gotland inbjuder till Vårmöte och formellt Vårmöte/Årsmöte.

Tid: 19-21 april 2023 (Med möjlighet till ankomst eftermiddag/kväll 18 april)

Plats: Länsteatern Gotland i Visby.
Tema: Samverkan, Självständighet i ideologiskt utmanande tider.
Deltagaravgift: 1500kr

Under de senaste åren har våra Länsteatrar stått inför otaliga utmaningar som handlat om allt från corona, lokalproblematik till politiska förändringar kring uppfattningar av kulturens frihet.

Nu ses vi för att fundera vidare, blicka framåt, utbyta erfarenheter både som teaterchef/konstnärlig ledare eller politiker/förtroendevald.

Vi samlas på möte från lunch till lunch 19-21 april. De som behöver kan komma redan på eftermiddag/kväll 18 april, möjlighet till samkväm med musik tillsammans med de av oss som kommer tidigare. Baren öppen och möjlighet till enkel måltid att köpa.

  Jag vill äta lunch 19 april

  Jag vill äta middag 19 april

  Jag vill äta lunch 20 april

  Jag vill äta middag 20 april

  Jag vill äta lunch 21 april



  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.