På Regionteater Väst finns just nu de två erfarna syriska dansarna och koreograferna Faisal Diab och Chaukat Almadi som flytt kriget och som drömmer om att starta upp danskompaniet de hade i Syrien på nytt. Efter fyra år på flykt kan de nu åtminstone börja verka som danskonstnärer igen.

De två syriska dansarna och koreograferna Faisal Diab och Chaukat Almadi har plats som praktikanter på Regionteater Väst i Borås, som en del av arbetsförmedlingens etableringsform för nya svenskar. Faisal Diab och Chaukat Almadi är konstnärliga ledare för Ashtar Dans, som består av dansare från Syrien som flytt kriget och nu bor i Sverige.

I Syrien var Faisal och Chaukat medlemmar i kompaniet Alachikin som bestod av 40 personer och som framförde dans- och musikföreställningar i hela arabvärlden, bland annat på Operan i Damaskus. Alachikins sista föreställning ägde rum i Quatar 2012. Efter det var medlemmarna tvungna att fly. Faisal och Chaukat flydde tillsammans och lever nu i Ulricehamn med sina familjer. De har fortfarande släkt och vänner kvar i Syrien och i lägren i Libanon, Grekland och Turkiet.

Efter fyra år har det äntligen blivit möjligt för Chaukat och Faisal att verka som danskonstnärer igen. De har återtagit sin identitet med en önskan att starta upp danskompaniet på nytt i Sverige. Med Ashtar Dans vill de skapa en gränsöverskridande dansföreställning med rötter i arabisk folkdans och modern dans – för publik, oavsett land. De har lyckats lokalisera flera kollegor som har flytt Syrien och numera bor i Sverige, bland annat i Helsingborg och Trollhättan. När vännerna återsågs på Regionteater Väst för några veckor sedan hade de inte sett varandra på drygt fyra år, då de flydde från sitt hemland. I förra veckan var de i Uppsala och hämtade kostymerna från Syrien (som de har på sig på bilden). Kostymerna hade de lyckats gömma undan bomräderna i Damaskus . Så småningom kunde de ordna så att kostymerna fraktades med en container till Chaukats kusin i Uppsala. Där har kostymerna alltså legat och väntat tills nu.

Regionteater Västs del i deras arbete är att vara en stödfunktion och bidra med resurser för att starta upp gruppen här i Sverige. Faisal och Chaukat gör båda sin praktik på Regionteater Väst, vilket är en del av arbetsförmedlingens nya etableringsreform. Båda har en stor kompetens och erfarenhet från sitt arbete i Syrien, och de ger nya perspektiv till personalen på teatern. Faisal och Chaukat är duktiga danspedagoger, vilket dansarna på Regionteater Väst samt elever på Balettakademin i Göteborg har fått pröva på. Under våren kommer även Faisals son, Omar, som också är dansare, att komma till Regionteater Väst för praktik.

 

Bilden överst: Regionteater Väst, Ashtar Dansgrupp, här i sina återfunna kostymer från Syrien,  foto RGV

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.