Giron Sámi Teáhters styrelse har utsett Åsa Simma till ny teaterchef. 

Åsa Simma kommer närmast från International Sámi Film Institute och har lång erfarenhet av scenkonst nationellt och internationellt, med nätverk i många urfolkskulturer. Hon har bakgrund som skådespelare, jojkare, regissör och manusförfattare. Hon var med i den fria teatergruppen Dálvadis, en pionjärverksamhet som spelade på samiska utan fast scen med turnéer i Norden och Europa. Teatergruppen lade grund för det som idag utgör Giron Sámi Teáhter. Åsa brinner för att stärka samisk identitet genom språk och kulturkompetens. Hon vill förtydliga Giron Sámi Teáhters position i kulturlivet.

– När jag är i Kiruna och ser de gamla fjällmassiven som funnits där i miljontals år, de fanns före mig och de står kvar efter mig, känner jag att jag har bråttom. Vi som människor har ett kort liv och mycket att uträtta, säger Åsa Simma.

Åsa Simma har börjat sin anställning och har knutit flera intressanta personer och samarbeten till teatern, bland annat den skoltsamiska regissören Paulina Feodoroff, som varit ordförande vid Nordiska Samerådet.

Läs mer

Bilden överst: Åsa Simma, ny vd på Giron Sámi Teáhter, foto Håkan Gidlöv

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.