Giron Sámi Teáhters styrelse har utsett Åsa Simma till ny teaterchef. 

Åsa Simma kommer närmast från International Sámi Film Institute och har lång erfarenhet av scenkonst nationellt och internationellt, med nätverk i många urfolkskulturer. Hon har bakgrund som skådespelare, jojkare, regissör och manusförfattare. Hon var med i den fria teatergruppen Dálvadis, en pionjärverksamhet som spelade på samiska utan fast scen med turnéer i Norden och Europa. Teatergruppen lade grund för det som idag utgör Giron Sámi Teáhter. Åsa brinner för att stärka samisk identitet genom språk och kulturkompetens. Hon vill förtydliga Giron Sámi Teáhters position i kulturlivet.

– När jag är i Kiruna och ser de gamla fjällmassiven som funnits där i miljontals år, de fanns före mig och de står kvar efter mig, känner jag att jag har bråttom. Vi som människor har ett kort liv och mycket att uträtta, säger Åsa Simma.

Åsa Simma har börjat sin anställning och har knutit flera intressanta personer och samarbeten till teatern, bland annat den skoltsamiska regissören Paulina Feodoroff, som varit ordförande vid Nordiska Samerådet.

Läs mer

Bilden överst: Åsa Simma, ny vd på Giron Sámi Teáhter, foto Håkan Gidlöv

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.