Åsa Kratz (s) valdes till ny ordförande för Länsteatrarna i Sverige på vårmötet den 22-24 april i Östergötland. Åsa är ordförande i Scenkonst Sörmland, för landstingsfullmäktige samt i Nämnden för kultur utbildning och friluftsverksamhet i Landstinget Sörmland. Hon är också nyvald ersättare i Beredning för kultur och fritidsfrågor i Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Vi bad Åsa skriva några rader om sig själv!

”Jag vill börja med att tacka för förtroendet! Det ska bli spännande ta upp det aktiva arbetet i föreningen igen, jag är ju så att säga ett ”återbruk”. Jag var tidigare med i styrelsen men lämnade på grund av andra åtaganden som då krävde fullt fokus.

Nu är jag alltså här igen, vem är då jag? Jag heter Åsa Kratz, är just fyllda 46 och har bott i Eskilstuna sedan födsel. Jag bor i Tumbo i kommunens utkant, på gränsen mot Kungsör och grannlänet Västmanland.  Jag lever där tillsammans med min man, mina två katter och tusentals bin vid slutet av vägen i ett skogsbryn.

Sedan 2002 har jag varit aktiv landstingspolitiker i Sörmland, har arbetet med olika frågor genom åren, men sedan 2007 har kultur- och folkbildningsfrågorna varit på agendan. Jag var från start ”fritidspolitiker” men 2011 blev jag heltidsengagerad och tjänstledig från min anställning på IF Metall. Denna mandatperiod har jag fått fortsatt förtroende att leda arbetet som ordförande i nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet, därutöver är jag fullmäktiges ordförande.

Hela min uppväxt har jag varit aktiv som teateramatör och amatörmusiker. Det är där på teatern och inom musiken jag fått några av mina största upplevelser och lärdomar. Otaliga timmar av min vakna tid tillbringades under åren 1983-2007 i förenings- och repetitionslokaler. För mig var scenen magneten. Jag hade turen att ha tillgång till anrika teaterföreningen Scenknuten som årligen producerade musikaler, operetter, farser och familjeföreställningar på Eskilstuna Teater. Där fick jag förmånen att regisseras av professionella regissörer, dansa för professionella koreografer, möta professionella tekniker och framträda till musik framförd av professionella musiker. Vilken skola!

Parallellt med teatern var det sången. Otaliga rockband, dansband, trubadurkonstellationer och körer har det blivit genom åren. Eget skapande av texter och låtar pågick ständigt och otaliga ”demos” ligger i lådan som en påminnelse. Vilken utmaning och vilka fantastiska möjligheter det gav att utveckla sitt språk och sin person. Det var möjligt i en stad som höll folkbildningen och föreningslivet högt och skapade förutsättningar för alla oss som hade ett brinnande kulturintresse.

När jag sedan blev allt mer aktiv i det socialdemokratiska partiet och landstingspolitiken fick detta engagemang läggas åt sidan, idag är jag engagerad i Scenknutens styrelse och hjälper till ”bakom kulisserna” och sångkarriären begränsas till vänners bröllop, dop och andra speciella tillfällen. Alla dessa upplevelser från tidiga tonår till vuxen ålder är det som underhåller min låga och mitt engagemang för kulturpolitiken.

Min mission, att få mina politiska med- och motståndare att se vad kulturlivet ger till lokalsamhället och alla som lever där, kräver envishet och uthållighet. Jag vill verka för en bredare insikt om att kultur är en nödvändighet i ett öppet och demokratiskt samhälle som vill utvecklas.

Jag hoppas att vi i vår förening ska bidra till att skapa en förståelse för att detta kräver politiska prioriteringar där ekonomiska investeringar i kulturlivet ska ses som ren investering i framtiden.

En stor utmaning jag hoppas att vi från vår horisont, som företrädare för fantastiska regionala scenkonstinstitutioner runt om i landet, kan vara med och anta!”

Åsa Kratz
Ordförande i Länsteatrarna i Sverige

Bilden överst: Åsa Kratz, ordförande i Länsteatrarna i Sverige, foto Erik Unnerdal

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.