Under sommaren 2020 sjösatte Dalateatern sin första ungdomsföreställning i det treåriga projektet Stad & land. Just när det var dags att dra igång repetitioner och förberedelser på allvar kom de första coronarapporterna. Teaterchef Lisa Hugoson berättar när pandemin slog till mot Andra sidan.

Lisa Hugoson, foto Jonas Jörneberg

”Visionen var stor. Första produktionen i Dalateaterns treåriga utvecklingsprojekt Stad & landskulle gå till premiär sommaren 2020 – Andra sidan, med utgångspunkt från research i Borlänge och ett nyskrivet manus av Talajeh Nasiri. Ett 20-tal personer skulle stå på scenen; skådespelare, musiker, och en grupp lokala ungdomar, som engagerat sig frivilligt i samarbetet med Dalateatern och förberett sig under hela hösten. Varje måndagskväll träffades ungdomsgruppen inför det som i juni månad skulle bli ett publikt möte – en live-föreställning, på en utomhusscen med utrymme för en stor publik. Runt spelplatsen skulle vi skapa en Mötesplats, som i samarbete med lokala föreningar skulle fyllas med samtal, mat och aktiviteter av olika slag. Allt med utgångspunkten att bidra till att människor kom och träffade oss och varandra.

Just när det var dags att dra igång repetitioner och förberedelser på allvar kom de första coronarapporterna…

Vi bildade krisgrupper, gjorde riskbedömningar, tog fram alternativa scenarion och hela repetitionsprocessen påverkades. Repscheman fick läggas om så att max 10 personer, inklusive regissör och tekniker, vistades samtidigt i repsal. I rutinerna ingick visir, munskydd och mängder av handsprit. De scener som inkluderade hela ensemblen fick vi lämna orepeterade tills vi i maj månad började arbeta utomhus. Det hela blev lite lättare så fort vi kom ut i friska luften och alla kunde jobba samtidigt, det började äntligen likna något som kunde kallas normalt.

Parallellt med vårt arbete häckade en björktrast i ljusriggen. Trasten accepterade oss, stannade kvar och fick sina ungar innan vi hunnit fram till premiär. Sedan flög hon fram och tillbaka till boet under hela spelperioden för att mata ungarna, samtidigt som föreställningen pågick. Det blev något symboliskt i denna parallella sidohändelse.

Jag är oerhört glad att vi gick till premiär! Att se hur vi trots alla osäkerhetsfaktorer lyckades behålla lugn, fokus och arbetsglädje ända in i mål visar också på hur oerhört starkt målet att möta publik är.”

Lisa Hugoson, teaterchef Dalateatern

Dalateatern, Andra sidan, foto Per Eriksson

Bilden överst: Dalateatern, Andra sidan, foto Per Eriksson

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.

Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 7 juli, annars debiteras hela anmälningsavgiften.