Under sommaren 2020 sjösatte Dalateatern sin första ungdomsföreställning i det treåriga projektet Stad & land. Just när det var dags att dra igång repetitioner och förberedelser på allvar kom de första coronarapporterna. Teaterchef Lisa Hugoson berättar när pandemin slog till mot Andra sidan.

Lisa Hugoson, foto Jonas Jörneberg

”Visionen var stor. Första produktionen i Dalateaterns treåriga utvecklingsprojekt Stad & landskulle gå till premiär sommaren 2020 – Andra sidan, med utgångspunkt från research i Borlänge och ett nyskrivet manus av Talajeh Nasiri. Ett 20-tal personer skulle stå på scenen; skådespelare, musiker, och en grupp lokala ungdomar, som engagerat sig frivilligt i samarbetet med Dalateatern och förberett sig under hela hösten. Varje måndagskväll träffades ungdomsgruppen inför det som i juni månad skulle bli ett publikt möte – en live-föreställning, på en utomhusscen med utrymme för en stor publik. Runt spelplatsen skulle vi skapa en Mötesplats, som i samarbete med lokala föreningar skulle fyllas med samtal, mat och aktiviteter av olika slag. Allt med utgångspunkten att bidra till att människor kom och träffade oss och varandra.

Just när det var dags att dra igång repetitioner och förberedelser på allvar kom de första coronarapporterna…

Vi bildade krisgrupper, gjorde riskbedömningar, tog fram alternativa scenarion och hela repetitionsprocessen påverkades. Repscheman fick läggas om så att max 10 personer, inklusive regissör och tekniker, vistades samtidigt i repsal. I rutinerna ingick visir, munskydd och mängder av handsprit. De scener som inkluderade hela ensemblen fick vi lämna orepeterade tills vi i maj månad började arbeta utomhus. Det hela blev lite lättare så fort vi kom ut i friska luften och alla kunde jobba samtidigt, det började äntligen likna något som kunde kallas normalt.

Parallellt med vårt arbete häckade en björktrast i ljusriggen. Trasten accepterade oss, stannade kvar och fick sina ungar innan vi hunnit fram till premiär. Sedan flög hon fram och tillbaka till boet under hela spelperioden för att mata ungarna, samtidigt som föreställningen pågick. Det blev något symboliskt i denna parallella sidohändelse.

Jag är oerhört glad att vi gick till premiär! Att se hur vi trots alla osäkerhetsfaktorer lyckades behålla lugn, fokus och arbetsglädje ända in i mål visar också på hur oerhört starkt målet att möta publik är.”

Lisa Hugoson, teaterchef Dalateatern

Dalateatern, Andra sidan, foto Per Eriksson

Bilden överst: Dalateatern, Andra sidan, foto Per Eriksson

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.