Nu skapar Scenkonst Sörmland och Baxter Theater i Sydafrika tillsammans en dansföreställning där äldre människor i Sverige och i Sydafrika står i fokus. Föreställningen gestaltar de berättelser, åsikter, tankar och känslor som diskuterats i referensgrupper i  Eskilstuna och Kapstaden.  Världspremiär blir det i Eskilstuna den 3 september.

Projektet Growth är ett treårigt samarbete mellan Scenkonst Sörmland och Baxter Theater i Sydafrika som bygger på ambitionen att gestalta den mänskliga aspekten av ekonomisk tillväxt med dans och nyskriven musik . Resultatet blir en triptyk av dansföreställningar där den första, I hit the Ground running, hade ur- och världspremiär i Kapstaden 29 augusti 2013 och har framförts på turné i Sörmland och på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Musiken var nykomponerad av den svenska tonsättaren Tebogo Monnakgotla och framfördes av fem musiker från Scenkonst Sörmland. Ananda Fuchs från Sydafrika stod för koreografin för fem sydafrikanska dansare. Tillsammans skapade de en mångfacetterad föreställning baserad på material från två referensgrupper med unga arbetslösa från Sverige och Sydafrika som diskuterat, problematiserat och improviserat kring begreppet ekonomisk tillväxt.

Inför den andra delen i projektet Growth träffar Tebogo Monnakgotla och Ananda Fuchs, tillsammans med andra i det konstnärliga teamet, två nya referensgrupper i Eskilstuna och Kapstaden. Den här gången handlar det om pensionärer. Om nya och gamla pensionssystem. Om den så kallade åldringsboomen. Om det ekonomiska systemet i förhållande till de mänskliga behoven. Om att vara nyttig eller onyttig. Att vilja fortsätta arbeta eller inte.
Ett tydligt tema som kommit upp är upplevelsen av ”en andra chans”. Ett nytt kapitel som ibland innebär en omvärdering, kanske t.o.m. ett uppvaknande. Ett kapitel som öppnar dörrar till nya val, som inte styrs av plikter eller måsten i lika hög utsträckning som tidigare val i livet. Ett annat tema har varit insikter. Försonande, förmildrande, smärtsamma.

Mötet med referensgrupperna blottade ett bitterljuvt förhållande mellan glädjen inför denna ”andra chans” eller ”nya liv” och sorgen över att den kommer sent i livet. En del uttrycker nyvunnen ro och vila medan andra uttrycker stress inför att hinna allt som måste hinnas innan det är för sent.

Föreställningen kommer också att gestalta relationen mellan dessa individuella mänskliga resor och det system i vilket de tar plats. Det första årets föreställning I hit the Ground running slutade mitt i ett race med högst osäker utgång. Snabba hjärtslag, unga människor på väg. Hoppfulla eller rädda eller både och. Årets föreställning tar avstamp i det tempot. Vad händer i andra änden av racet?

Mer om Tebogo Monnakgotla 

Mer om Ananda Fuchs   

Mer om Growth

Bilden ovan: Scenkonst Sörmland i möte med referensgrupper på Baxter Theater, foto Oscar O´Ryan

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.