I Teater Västernorrlands Romeo och Julia är det fokus på grupptillhörighet och identitet. Och publiken är en del av föreställningen under höstens skolturné. Teater Västernorrland presenterar två klassiska föreställningar som belyser dagsaktuella ämnen under hösten 2016: William Shakespeares Romeo och Julia och Katitzi av Katarina Taikon.

-För mig är det viktigt att belysa aktuella samhällsfrågor och möjliggöra reflektion över dem, säger teaterchef Lena Engqvist Forslund.

I en nutida tolkning av Romeo och Julia är publiken en del av föreställningen och får själva känna på vad det innebär att befinna sig mitt i en konflikt mellan grupptillhörighet och identitet. Samtidigt som vi följer den klassiska kärlekshistorien mellan två tonåringar åtskilda av en släktfejd får vi själva känna på vad det innebär att befinna sig mitt i en konflikt mellan grupptillhörighet och identitet. Vad får oss att identifiera oss med vissa grupper och ta avstånd från andra? Finns det hinder som kan göra kärlek omöjlig och otillåten idag?

Romeo och Julia, foto Lia Jacobi

Romeo och Julia, foto Lia Jacobi

I Romeo och Julias fall blir de tragiska följderna maximala. Motståndet mot deras kärlek driver dem slutligen ända in i döden. Först då förmår deras familjer att gräva ner stridsyxan. Vad finns det för paralleller till ungdomarnas upplevelser idag? Vilka sociala hinder kan göra kärlek omöjlig eller otillåten? Vad betyder grupptillhörighet för social trygghet?

Föreställningen spelar för högstadieelever i hela Västernorrland och följs på många ställen upp av samtal och workshopar. Romeo och Julia hade premiär den 28 september och spelar sammanlagt ett 80-tal föreställningar under hösten. I regi av Stefan Moberg, Therese Söderberg och Lena Engqvist Forslund. Dramaturg är Therese Söderberg

I julhelgen har familjeföreställningen Katitzi  premiär. Föreställningen är baserad på Katarina Taikons böcker och presenterar en färgstark förebild som vågar ställa frågor om vem som får vara med och vem som egentligen bestämmer. Katitzis vardag kantas av orättvisor och fördomar. Men även av drömmar, stolthet, hopp och längtan.

-Katitzi vill ha rätt att vara med och respekteras för den hon är, det är ett ständigt aktuellt ämne, säger Lena Engqvist Forslund.

Katitzi var bara sju år när pappa Taikon hämtade henne från fosterhemmet. Nu är hon 10 år och hennes familj ska flytta till en lägenhet. Katitzi är överlycklig. Äntligen ska hon få börja skolan, något hon alltid drömt om. Men bland grannarna pratas det om Katitzi och hennes familj… Snart upptäcker Katitzi att hon inte får gå i skolan, inte får bo i hus eller ens stanna särskilt länge på samma plats utan att bli bortkörd – bara för att hon är rom. Historien baseras på Katarina Taikons böcker om Katitzi där hon skildrat mycket av sin egen uppväxt. Dramatisering av Emma Broström och i regi av Victoria Kahn. Med sju skådespelare och tre musiker på scen.

Mer om Teater Västernorrland

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.