I Teater Västernorrlands Romeo och Julia är det fokus på grupptillhörighet och identitet. Och publiken är en del av föreställningen under höstens skolturné. Teater Västernorrland presenterar två klassiska föreställningar som belyser dagsaktuella ämnen under hösten 2016: William Shakespeares Romeo och Julia och Katitzi av Katarina Taikon.

-För mig är det viktigt att belysa aktuella samhällsfrågor och möjliggöra reflektion över dem, säger teaterchef Lena Engqvist Forslund.

I en nutida tolkning av Romeo och Julia är publiken en del av föreställningen och får själva känna på vad det innebär att befinna sig mitt i en konflikt mellan grupptillhörighet och identitet. Samtidigt som vi följer den klassiska kärlekshistorien mellan två tonåringar åtskilda av en släktfejd får vi själva känna på vad det innebär att befinna sig mitt i en konflikt mellan grupptillhörighet och identitet. Vad får oss att identifiera oss med vissa grupper och ta avstånd från andra? Finns det hinder som kan göra kärlek omöjlig och otillåten idag?

Romeo och Julia, foto Lia Jacobi

Romeo och Julia, foto Lia Jacobi

I Romeo och Julias fall blir de tragiska följderna maximala. Motståndet mot deras kärlek driver dem slutligen ända in i döden. Först då förmår deras familjer att gräva ner stridsyxan. Vad finns det för paralleller till ungdomarnas upplevelser idag? Vilka sociala hinder kan göra kärlek omöjlig eller otillåten? Vad betyder grupptillhörighet för social trygghet?

Föreställningen spelar för högstadieelever i hela Västernorrland och följs på många ställen upp av samtal och workshopar. Romeo och Julia hade premiär den 28 september och spelar sammanlagt ett 80-tal föreställningar under hösten. I regi av Stefan Moberg, Therese Söderberg och Lena Engqvist Forslund. Dramaturg är Therese Söderberg

I julhelgen har familjeföreställningen Katitzi  premiär. Föreställningen är baserad på Katarina Taikons böcker och presenterar en färgstark förebild som vågar ställa frågor om vem som får vara med och vem som egentligen bestämmer. Katitzis vardag kantas av orättvisor och fördomar. Men även av drömmar, stolthet, hopp och längtan.

-Katitzi vill ha rätt att vara med och respekteras för den hon är, det är ett ständigt aktuellt ämne, säger Lena Engqvist Forslund.

Katitzi var bara sju år när pappa Taikon hämtade henne från fosterhemmet. Nu är hon 10 år och hennes familj ska flytta till en lägenhet. Katitzi är överlycklig. Äntligen ska hon få börja skolan, något hon alltid drömt om. Men bland grannarna pratas det om Katitzi och hennes familj… Snart upptäcker Katitzi att hon inte får gå i skolan, inte får bo i hus eller ens stanna särskilt länge på samma plats utan att bli bortkörd – bara för att hon är rom. Historien baseras på Katarina Taikons böcker om Katitzi där hon skildrat mycket av sin egen uppväxt. Dramatisering av Emma Broström och i regi av Victoria Kahn. Med sju skådespelare och tre musiker på scen.

Mer om Teater Västernorrland

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet är sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på XXX Stockholm, Adress. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer även få tillfälle av att byta erfarenheter mellan varandra.

Den 18 augusti har vi även bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 21 juli.
Eventuell avanmälan sker senast den 4 augusti, annars debiteras hela deltagaravgiften.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 4 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.