Giron Sámi Teáhter har inlett arbetet med föreställningen Ædnan som bygger på Linnea Axelssons framgångsrika bok, tilldelad det skönlitterära Augustpriset 2018. Det rika persongalleriet skildras på scen av sex skådespelare. För regi står Malin Stenberg. Det blir premiär nästa höst och vi kommer att titta in under processens gång för att se hur det går!

Ædnan är en berättelse om tre generationers kvinnor och deras levnadsöden från tidigt 1900-tal till vår tid. Det är en berättelse om rätten till land som förvägrats. Om ett språk som ger sig av från människorna. Det är en berättelse om dem som söker sig till rötterna. Och dem som söker sig till svenskheten. Skärva för skärva, generation för generation, växer det känslomässiga landskapet fram i ett storslaget drama.

Linnea Axelssons nästan åttahundra sidor långa Ædnan berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Boken rymmer bland annat skildringar av de tvångsförflyttningar av samer som skett. Ædnan är gammal nordsamiska och betyder landet, marken och jorden.

”Förlusten av den samiska aednans livsrytm fångas i två familjehistorier generationers undanträngda tillhörighet till språk och natur lämnat existentiella revor”, skrev juryn i sin motivering vid nomineringen till Augustpriset 2018.

Åsa Simma, foto Håkan Gidlöv

Åsa Simma är teaterchef på Giron Sámi Teáhter och vi frågade henne hur det kommer sig att de valt att sätta upp Ædnan?

– Vår publik har länge efterlyst en föreställning med tvångsförflyttningar som tema, säger Åsa Simma.

– 2019 är det 100 år sedan tvångsförflyttningarna påbörjades. I och med det fokuserar många instanser på just denna händelse. Det blir rätt tidsmässigt. Vi ser också ett stort intresse för vårt lands gemensamma historia, som sällan kommer fram i vårt samhälle idag. Därför är det viktigt att belysa den osynliga historien som också är en del av landet Sverige. Händelseförloppet i Ædnan spänner över 120 år, fram till idag. Val som görs påverkar individer, samhället och historien i många generationer. I detta fall var det inte ett val, det var ett tvång.

Ædnan är en samproduktion mellan Giron Sámi Teáhter och Riksteatern.

Dramatisering: Irena Kraus, Malin Stenberg.

_____

Läs mer om tvångsförflyttningarna på Giron Sámi Teáhters hemsida här.

Läs mer om Ædnan här.

Om du har några frågor angående Ædnan kontakta gärna Jenny Baldemar, producent på Giron Sámi Teáhter.

 

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.

Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 7 juli, annars debiteras hela anmälningsavgiften.