Giron Sámi Teáhter har inlett arbetet med föreställningen Ædnan som bygger på Linnea Axelssons framgångsrika bok, tilldelad det skönlitterära Augustpriset 2018. Det rika persongalleriet skildras på scen av sex skådespelare. För regi står Malin Stenberg. Det blir premiär nästa höst och vi kommer att titta in under processens gång för att se hur det går!

Ædnan är en berättelse om tre generationers kvinnor och deras levnadsöden från tidigt 1900-tal till vår tid. Det är en berättelse om rätten till land som förvägrats. Om ett språk som ger sig av från människorna. Det är en berättelse om dem som söker sig till rötterna. Och dem som söker sig till svenskheten. Skärva för skärva, generation för generation, växer det känslomässiga landskapet fram i ett storslaget drama.

Linnea Axelssons nästan åttahundra sidor långa Ædnan berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Boken rymmer bland annat skildringar av de tvångsförflyttningar av samer som skett. Ædnan är gammal nordsamiska och betyder landet, marken och jorden.

”Förlusten av den samiska aednans livsrytm fångas i två familjehistorier generationers undanträngda tillhörighet till språk och natur lämnat existentiella revor”, skrev juryn i sin motivering vid nomineringen till Augustpriset 2018.

Åsa Simma, foto Håkan Gidlöv

Åsa Simma är teaterchef på Giron Sámi Teáhter och vi frågade henne hur det kommer sig att de valt att sätta upp Ædnan?

– Vår publik har länge efterlyst en föreställning med tvångsförflyttningar som tema, säger Åsa Simma.

– 2019 är det 100 år sedan tvångsförflyttningarna påbörjades. I och med det fokuserar många instanser på just denna händelse. Det blir rätt tidsmässigt. Vi ser också ett stort intresse för vårt lands gemensamma historia, som sällan kommer fram i vårt samhälle idag. Därför är det viktigt att belysa den osynliga historien som också är en del av landet Sverige. Händelseförloppet i Ædnan spänner över 120 år, fram till idag. Val som görs påverkar individer, samhället och historien i många generationer. I detta fall var det inte ett val, det var ett tvång.

Ædnan är en samproduktion mellan Giron Sámi Teáhter och Riksteatern.

Dramatisering: Irena Kraus, Malin Stenberg.

_____

Läs mer om tvångsförflyttningarna på Giron Sámi Teáhters hemsida här.

Läs mer om Ædnan här.

Om du har några frågor angående Ædnan kontakta gärna Jenny Baldemar, producent på Giron Sámi Teáhter.

 

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.