Giron Sámi Teáhter har inlett arbetet med föreställningen Ædnan som bygger på Linnea Axelssons framgångsrika bok, tilldelad det skönlitterära Augustpriset 2018. Det rika persongalleriet skildras på scen av sex skådespelare. För regi står Malin Stenberg. Det blir premiär nästa höst och vi kommer att titta in under processens gång för att se hur det går!

Ædnan är en berättelse om tre generationers kvinnor och deras levnadsöden från tidigt 1900-tal till vår tid. Det är en berättelse om rätten till land som förvägrats. Om ett språk som ger sig av från människorna. Det är en berättelse om dem som söker sig till rötterna. Och dem som söker sig till svenskheten. Skärva för skärva, generation för generation, växer det känslomässiga landskapet fram i ett storslaget drama.

Linnea Axelssons nästan åttahundra sidor långa Ædnan berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Boken rymmer bland annat skildringar av de tvångsförflyttningar av samer som skett. Ædnan är gammal nordsamiska och betyder landet, marken och jorden.

”Förlusten av den samiska aednans livsrytm fångas i två familjehistorier generationers undanträngda tillhörighet till språk och natur lämnat existentiella revor”, skrev juryn i sin motivering vid nomineringen till Augustpriset 2018.

Åsa Simma, foto Håkan Gidlöv

Åsa Simma är teaterchef på Giron Sámi Teáhter och vi frågade henne hur det kommer sig att de valt att sätta upp Ædnan?

– Vår publik har länge efterlyst en föreställning med tvångsförflyttningar som tema, säger Åsa Simma.

– 2019 är det 100 år sedan tvångsförflyttningarna påbörjades. I och med det fokuserar många instanser på just denna händelse. Det blir rätt tidsmässigt. Vi ser också ett stort intresse för vårt lands gemensamma historia, som sällan kommer fram i vårt samhälle idag. Därför är det viktigt att belysa den osynliga historien som också är en del av landet Sverige. Händelseförloppet i Ædnan spänner över 120 år, fram till idag. Val som görs påverkar individer, samhället och historien i många generationer. I detta fall var det inte ett val, det var ett tvång.

Ædnan är en samproduktion mellan Giron Sámi Teáhter och Riksteatern.

Dramatisering: Irena Kraus, Malin Stenberg.

_____

Läs mer om tvångsförflyttningarna på Giron Sámi Teáhters hemsida här.

Läs mer om Ædnan här.

Om du har några frågor angående Ædnan kontakta gärna Jenny Baldemar, producent på Giron Sámi Teáhter.

 

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.