ESTRAD NORR – teatern, är länsteater åt 126 000 människor, bosatta i Jämtland och Härjedalen. Startad 1997 är den med sina tretton år tonåringen i länsteatersamlingen där en del ju nu nått medelåldern. Inte bara en av de yngsta också en av de minsta, med tre personer anställda; Christina producent, Camilla produktionsassistent och Anders som är tekniker. Sedan årsskiftet finns också en 33% tjänst som konstnärlig ledare för teaterdelen, den innehas av Åsa Ekberg Kentros. Vi har ingen fast ensemble med en hel del trogna medarbetare som gärna återkommer till vår teater med jämna mellanrum.
Estrad Norr består förutom av teatern även av länsmusiken, NMD -musikteater för barn och unga (med eget turnéuppdrag )och teater Barda, en teatergrupp med ca 15 skådespelare med olika funktionshinder som arbetar med egna produktioner och turnerar i hela länet men även utanför länsgränsen. Deras verksamhetsledare heter Henrik Ögren och han har varit med sedan starten 2008.
Estrad Norr är en del av Regionförbundet Jämtland och i vårt uppdrag står att vi ska spela minst 50% för barn och unga och spela utanför Östersunds kommun till 60%, ett mål vi uppfyller med råge. Någon riktig ”hemmascen” har vi inte även om vi ibland spelar föreställningar i någon av våra svarta lådor på Länskulturen i Östersund, där vi har våra lokaler.
Ute i länet har vi till allra största delen riktigt små scener att spela på, vårt standardmått är 3×5 m och 2.20m i takhöjd! Hos oss ingår det i skådespelaruppdraget att både bygga och bära. En stor andel av våra pjäser är nyskrivna, dels för att vi tycker det är viktigt att spela om angelägna ämnen dels för att det är spännande och utmanande att möta nya texter och dramatiker som berör våra målgrupper.
Sommarteater gör vi också, om inte varje år så nästan. Efter att i många år turnérat i varje buske med vår mobila scen på en lastbil gav vi oss 2010 och 2012 ut på sjön med ”Vidundret”. Tillsammans med Estrad Norr – musiken och Teater Barda spelade vi på en bilfärja och turnérade till bryggor i de fyra kommunerna som ligger runt Storsjön. (Fast andra året gick ordinarie bilfärja sönder och vår spel-och publikfärja fick kallas in i tjänst och själva fick vi bygga läktare och spelplats på Storsjöns olika stränder…)
Tillsammans med länsteatrarna i Västernorrland, Västerbotten, Norrbotten och Samiska teatern har vi ett samarbete i Norrscen, bl.a genom ekonomisk kompensation för att turnéra i varandras län och på så sätt öka utbudet för våra respektive teaterarrangörer.
För övrigt är vi en aktör som vill verka för ett öppet teaterklimat, samverka med andra aktörer och värna om de lokala mötesplatserna som är så viktig för vår verksamhet.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.