Anna Sjövall, vd och konstnärlig ledare vid Teater Halland, skriver en krönika som handlar om året 2020. Om det svåra i att bedriva scenkonstverksamhet under en pandemi och samtidigt försöka hålla modet uppe.

Anna Sjövall, foto Malin Arnesson

”9 – 11 mars stod Teater Halland värd för Länsteatrarnas vårmöte, ett möte som idag känns nästan overkligt. Lite generat ställde vi fram handsprit, några avhöll sig från att hålla i mikrofonen och vissa kramades inte som tidigare. Annars var det typ som vanligt. Vi träffades, utbytte erfarenheter, såg föreställningar, satt i samma rum och blev berörda av gemensamma upplevelser. Så vid lunchtid sista dagen, brakade allt lös.Efter det har den mest överhängande känslan varit att befinna sig i en torktumlare. Allt kastas om. Allt förändras. Det som ena stunden verkar klart, är i nästa stund helt annat. Besluten ändras, förutsättningarna ändras, känslorna ändras. Marken gungar och mattan rycks bort gång på gång på gång.

Vi ställer in och ställer om, digitaliserar, säkrar lokalerna, ser över arbetsmiljön, tejpar golvet, ändrar hemsidan, sätter upp plexiglas och justerar rutiner. Vi hanterar publiken, arrangörerna, oroliga skolledare, lärare, förskolepedagoger, vanlig publik som undrar över återköpsregler och bokning av platser med avstånd eller inte. Vi sänker publikantalet, höjer publikantalet, mäter avstånd, räknar, ställer in och öppnar upp. Vi skriver konsekvensanalyser, skriver rapporter, gör nya ansökningar, ny budget, återkopplar och informerar. Vi skickar hem medarbetare med snuva, ställer föreställningar på grund av snuva, repar in ersättare på grund av snuva. Vi skaffar understudies till alla funktioner: på scen, bakom scen, i foajén.

Medarbetarna kämpar, anpassar sig, peppar varandra, är kreativa till att hitta lösningar. Samtalet i huset är ödmjukt, omsorgsfullt, hänsynstagande. Vi jobbar på. Det börjar ljusna och vi går in i en ny repperiod. Det svarta rummet, kropparna, rösterna, lusten, energin, det obrutna landskapet; hur ska vi leka den här historien, hur ska den gestaltas? Vi uppfylls av berättelsen och glömmer bort oss. Världen utanför finns inte. Bara här, nu, just nu händer det. Det mest fantastiska.

Teater Hallands Stolthet och Fördom skulle ha åkt ut på en lång turné våren 2020. Foto Malin Arnesson.

Så går jag ut. Nya besked. Nya restriktioner. Kommuner hoppar av, avbokar, osäkerheten sprider sig. Vi vet inte om vi kan spela i vår, vet inte om det blir premiär, vet inte om det blir några levande publika möten. Sitter i Zoom-möte med länsteatercheferna och den ena gråare efter den andra. Ansiktena bakom skärmarna. Tröttheten. Den enorma arbetsbördan och ovissheten – när tar det slut? Men ändå – pepp och positivt. Hoppfullt. Vi hjälps åt. Vi ger oss inte. Vi ger oss inte för att vi vet. Vi vet att konsten behövs mer än någonsin.”

Anna Sjövall, vd / konstnärlig ledare Teater Halland

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.