Teatercheferna Mia Carlsson och Daniel Rylander skriver om Byteatern Kalmar Länsteaters nya scenkonsthus:
”Arbetet som teaterchef är på många sätt en tudelad funktion. Å ena sidan ska teaterchefer driva utvecklingen av en arbetsplats, skapa förutsättningar för medarbetarna och sätta sin konstnärliga prägel på resultatet. Men å andra sidan ska teaterchefen också representera något som varit, ett arbete som gjorts och som ska föras vidare, ta tag i en stafettpinne som överlämnats av tidigare chefer.
En av de stafettpinnar som överlämnades till oss var diskussionen och behovet av ett nytt hus för teatern. Byteaterns hus var eftersatt; arbetsmiljön undermålig, tillgängligheten för publiken bristfällig och dessutom var teatern trångbodd, och möjligheterna till konstnärlig utveckling begränsade.
Vi har efter bästa förmåga fört de här diskussionerna vidare de senaste sju åren. Både om visionerna och de praktiska behoven. Och nu har vi invigt resultatet av vår, medarbetarnas och våra föregångares insats. Ett hus fyllt med möjligheter för scenkonstnärer och publik. Här kan både skapas och utvecklas men inte minst upplevas.
En teater utgörs i hög grad av de människor som befolkar den. Den upptäckarlusta, envishet och det visionära arbetet som präglat Byteatern och som gjort teatern till det den är idag, har nu fått fler rymder och skrymslen att växa i och kan välkomna framtidens scenkonstnärer med stolthet. Här kan publiken, gammal som ung, trogen som nytillkommen bli underhållen eller få sina tankar och känslor om livet som människa utmanade.
Teaterns medarbetare har under många år gjort stora insatser så att detta hus kunnat bli av. Det har vänts och vridits på idéer, stötts och blötts och omfamnat och förkastats, men målet har alltid varit att skapa bästa möjliga förutsättningar för medarbetare och publik.
Och nu är hela teatern ivrig som en galopphäst att få komma igång med att göra sitt yttersta för att möta publiken med ny och spännande scenkonst.
Vi har inte full insikt i hur politiska inriktningsbeslut fattas, hur politiska idéer och strategier formas, men vi kan konstatera en sak. Politikerna i Kalmar kommun och Region Kalmar Län har gemensamt, över parti- och blocklinjer, tagit beslut som lett till en situation som är närmast unik i landet; Byteatern Kalmar Länsteater har fått både förbättrade lokaler och utökade anslag till verksamheten. Vi hoppas att detta kan tjäna som exempel för fler beslutsfattare runt om i landet.
Avslutningsvis vill vi uttrycka en förhoppning om att så många som möjligt av er får anledning att besöka oss i Kalmar.”
Daniel Rylander & Mia Carlsson; Teaterchefer, Byteatern Kalmar Länsteater
Bilden överst är tagen av Peder Nabo
Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.
Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!