– En bra föreställning väcker känslor, rör om, skaver och berör, säger Anna Sjövall, vd och konstnärlig ledare på Teater Halland.

Sverigemagasinet har uppmärksammat länsteatrarna stort i sitt senaste nummer. Chefer, konstnärliga ledare, kommunikationschefer och producenter från landets länsteatrar har blivit intervjuade och svarat på frågor om verksamhet och repertoar 2018. Vi har fått tillstånd att publicera intervjuerna. Sverigemagasinet är ett rikstäckande månadsmagasin med turistrelaterade nyheter. Magasinet finns på turistbyråer, hotell, flygplatser och tåg.

Anna Sjövall, vd och konstnärlig ledare på Teater Halland berättar om verksamheten 2018, foto Malin Arnesson.

Vilken av era kommande föreställningar ser ni mest fram emot och förväntar er bli populärast under året? Och varför tror du det?
Halland Love Stories tror jag kommer bli vår mest populära föreställning under 2018. Det är en musikal, baserad på intervjuer av hallänningar och deras kärleksliv, med musik av Per Gessle. Det kommer bli en rolig, fantastisk, romantisk och sorglig föreställning med mycket dans och hitlåtar ur Gessles låtskatt.

Publiken kommer att känna igen sig och det är ett ämne som berör alla på djupet. Jag tror att många längtar efter historier som handlar om vanliga människor runtomkring oss och som berättar om den värld vi lever i.

Vilken uppsättning har varit roligast att framföra under din tid på länsteatern, berätta varför.
Lördagen den 10:e februari kl 12 satte vi tillsammans med 22 andra teatrar upp Sveriges största föreställning, Presskonferensen. Presskonferensen är en kort satir av Nobelpristagaren Harold Pinter om en dystopisk framtid där en kulturminister tidigare varit chef för säkerhetspolisen och nu använder kulturen för att kontrollera och styra människors tankar och känslor. Denna landsomfattande föreställning spelades på gator och torg över hela Sverige, från Malmö i söder till Luleå i norr och i anslutning till föreställningarna hölls samtal och diskussioner om den fria konstens plats i samhället, varför den är viktig att försvara – på samma sätt som fri press och ett fritt rättsväsende är viktigt att försvara. Det var fantastiskt att se engagemanget hos så många människor kring dessa frågor.

På vilket sätt hoppas och vill du att ni påverkar era teaterbesökare, och får ni gensvar/återkopplingar av dem?
Teater är nuets konstart och handlar om ett möte mellan konstnärer och publik. Publiken reaktioner påverkar det som sker på scenen och förhoppningsvis väcker föreställningen tankar och känslor hos de som tittar. För mig är det viktigt att det vi gör engagerar vår publik, oavsett om de är barn eller vuxna. En bra föreställning väcker känslor, rör om, skaver och berör. Publikens reaktioner och reflektioner är superviktiga för oss och deras kunskap och historier är en stor inspiration till det vi gör på scenen.

www.teaterhalland.se

Bioden överst är från Halland Love Stories, foto Malin Arnesson

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.