– En bra föreställning väcker känslor, rör om, skaver och berör, säger Anna Sjövall, vd och konstnärlig ledare på Teater Halland.

Sverigemagasinet har uppmärksammat länsteatrarna stort i sitt senaste nummer. Chefer, konstnärliga ledare, kommunikationschefer och producenter från landets länsteatrar har blivit intervjuade och svarat på frågor om verksamhet och repertoar 2018. Vi har fått tillstånd att publicera intervjuerna. Sverigemagasinet är ett rikstäckande månadsmagasin med turistrelaterade nyheter. Magasinet finns på turistbyråer, hotell, flygplatser och tåg.

Anna Sjövall, vd och konstnärlig ledare på Teater Halland berättar om verksamheten 2018, foto Malin Arnesson.

Vilken av era kommande föreställningar ser ni mest fram emot och förväntar er bli populärast under året? Och varför tror du det?
Halland Love Stories tror jag kommer bli vår mest populära föreställning under 2018. Det är en musikal, baserad på intervjuer av hallänningar och deras kärleksliv, med musik av Per Gessle. Det kommer bli en rolig, fantastisk, romantisk och sorglig föreställning med mycket dans och hitlåtar ur Gessles låtskatt.

Publiken kommer att känna igen sig och det är ett ämne som berör alla på djupet. Jag tror att många längtar efter historier som handlar om vanliga människor runtomkring oss och som berättar om den värld vi lever i.

Vilken uppsättning har varit roligast att framföra under din tid på länsteatern, berätta varför.
Lördagen den 10:e februari kl 12 satte vi tillsammans med 22 andra teatrar upp Sveriges största föreställning, Presskonferensen. Presskonferensen är en kort satir av Nobelpristagaren Harold Pinter om en dystopisk framtid där en kulturminister tidigare varit chef för säkerhetspolisen och nu använder kulturen för att kontrollera och styra människors tankar och känslor. Denna landsomfattande föreställning spelades på gator och torg över hela Sverige, från Malmö i söder till Luleå i norr och i anslutning till föreställningarna hölls samtal och diskussioner om den fria konstens plats i samhället, varför den är viktig att försvara – på samma sätt som fri press och ett fritt rättsväsende är viktigt att försvara. Det var fantastiskt att se engagemanget hos så många människor kring dessa frågor.

På vilket sätt hoppas och vill du att ni påverkar era teaterbesökare, och får ni gensvar/återkopplingar av dem?
Teater är nuets konstart och handlar om ett möte mellan konstnärer och publik. Publiken reaktioner påverkar det som sker på scenen och förhoppningsvis väcker föreställningen tankar och känslor hos de som tittar. För mig är det viktigt att det vi gör engagerar vår publik, oavsett om de är barn eller vuxna. En bra föreställning väcker känslor, rör om, skaver och berör. Publikens reaktioner och reflektioner är superviktiga för oss och deras kunskap och historier är en stor inspiration till det vi gör på scenen.

www.teaterhalland.se

Bioden överst är från Halland Love Stories, foto Malin Arnesson

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.

Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 7 juli, annars debiteras hela anmälningsavgiften.