För mer än 30 år sedan skrev Margaret Mahy, en av Nya Zeelands mest kända barn- och ungdomsboksförfattare, en roman om en äldre kvinna med Alzheimer som blir vän med en tonåring. En ung svensk kompositör råkade läsa boken Memory och såg omedelbart dess potential som opera. Och nu – äntligen! –  blir det snart premiär för Memory, en nyskriven opera för mellan- och högstadieelever som kompositören Jonas Forssell har skrivit direkt för Estrad Norr.

Memory handlar om Jonny Dart som är 17 år och har hamnat på glid i tillvaron. Han sitter på en parkeringsplats utanför en stormarknad mitt i natten när Sophie dyker upp. Hon är rysligt gammal och rätt konstig, t.o.m. lite motbjudande med sin egendomliga lukt och besynnerliga klädsel. Hon tror hela tiden att Jonny är någon annan, någon från mycket länge sedan. Jonny, som inte har någonstans att ta vägen, följer med Sophie hem, rakt in i en värld som är än mer kaosartad än hans egen.

Memory skall turnera i Jämtland, Västernorrland och Norrbotten under oktober och november 2019. Repetitionerna pågår för fullt i Östersund. Det är många som är inblandade i uppsättningen som har planerats i över ett år. Vi passade på att haffa Malin Hülphers, scenkonstchef på Estrad Norr, och ställa några frågor till henne!

Malin Hülphers, scenkonstchef Estrad Norr, foto teatern

Vad härligt med en nyskriven opera för mellan- och högstadieelever – det är inte vardagsmat! Hur kom ni på att ni ville göra detta?
Det är en del av vårt uppdrag inom NMD (Norrlands Nätverk för Musikteater och Dans). Vi producerar musikteater/opera för unga varje år som turnerar i alla fyra norrlandslänen. Så för oss är det faktiskt vardagsmat även om det ligger mycket jobb bakom. Särskilt också eftersom vi ofta beställer nya verk.

Och operan är specialskriven av Jonas Forsell för Estrad Norr?
-Ja. Det är fantastiskt roligt att han skriver för oss. Han hör ju till den lilla skara komponister som också behärskar text. Att skriva ett libretto är något helt annat än att skriva teatermanus. Ett sätt att beskriva det på är det faktum att en bra helaftonsopera inte har stort mer än ett 40-sidigt libretto. Musiken tar helt enkelt stor plats. Librettisten måste lita på att musiken berättar.

Operan baseras på en bok av Margaret Mahy från Nya Zeeland. Vem är hon? Och hur kom det sig att man väljer att göra en opera med hennes bok som förlaga?
Margaret Mahy var en nyzeeländsk författare av barn- och ungdomsböcker. Hon dog 2012. Hon skrev mer än 100 bildböcker, 40 romaner och 20 novellsamlingar och fick många priser för sitt författarskap. Boken som texten bygger på heter ”Memory” och det låter vi också bli operans titel. (I svensk översättning ”Minnets magi”)

-Historien är spännande på flera sätt. Huvudrollerna görs av en äldre dement kvinna och av en yngre dansant man som av olika anledningar tillfälligt behöver varandra. Det finns ett drama om hur kvinnan p.g.a. sin demens blir lurad av traktens ”bad guys” men det finns också en spännande dramatik i mötet mellan huvudrollerna. Hon blandar ihop tidsåldrarna hela tiden, vilket leder till många komiska förvecklingar och en utmanande och svävande tonalitet – och hur han möter henne på ett okomplicerat accepterande vis. Det finns utifrån texten många teman att plocka upp: När möter unga demens och åldrande? Vad är nu? Vad är då? Spelar det någon roll? Kan vi acceptera att vi inte förstår varandra?

-Utifrån ett musikaliskt perspektiv är historien också tacksam eftersom den yngre mannen i berättelsen har varit musikaldansare. En dansscen skapar en välgörande kontrast till den dementa kvinnans förvirrade partier.

Blir det turné i regionen?
Ja, och inte bara där. I alla fyra norrlandslänen. Från Östersund, där Estrad Norr har sin administration och sina repetitionslokaler, är det nästan exakt lika långt till Kiruna som det är till Göteborg. Så det är ett stort geografiskt område att turnera i.

———–

Jonas Forsell, text/musik

Jonas Forssell är verksam som både tonsättare och arrangör och har bland annat varit konstnärlig ledare på Norrlandsoperan och operachef på Den Anden Opera i Köpenhamn. Han har skrivit musik till uppsättningar vid Riksteatern och stadsteatrarna i Göteborg och Uppsala och han engageras regelbundet av Folkoperan i Stockholm i samband med uppsättningar som Förklädd Gud och Salieri vs Mozart.

Text/Musik: Jonas Forssell
Regi: Malin Stenberg
Scenografi: Jens Gustavson Mask: Emma Haake Kostym: Marika Feinsilber
Medverkande: Linnea Andreassen – Mezzosopran, Martin Lissel – Baryton, Jan Löfgren – Tenor, Ylva Gruen – Mezzosopran
Musiker: Jan Levander -Träblås, Stefan Vidmark – Piano, Tomas Nyqvist – Slagverk, Waldemar Swiergiel – Trombon

 

 

 

Bilden överst på Malin Hülphers är tagen av Sandra Lee Pettersson.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.