– Folkteatern arbetar ju oavbrutet med att hitta och skapa olika former för samtal tillsammans med vår publik om den konst vi gör, säger Gro Oskarsson Kindstrand, verksamhetschef på Folkteatern Gävleborg.

Sverigemagasinet har uppmärksammat länsteatrarna stort i sitt senaste nummer. Chefer, konstnärliga ledare, kommunikationschefer och producenter från landets länsteatrar har blivit intervjuade och svarat på frågor om verksamhet och repertoar 2018. Vi har fått tillstånd att publicera intervjuerna. Sverigemagasinet är ett rikstäckande månadsmagasin med turistrelaterade nyheter. Magasinet finns på turistbyråer, hotell, flygplatser och tåg.

Gro Oscarson Kindstrand, Folkteatern i Gävleborg berättar om verksamheten 2018.

Vilken av era kommande föreställningar ser ni mest fram emot och förväntar er bli populärast det här året? Och varför tror du det?
Vi ser självklart fram emot hela året och redan nu närmar sig vår egen scenkonstfestival Drömmar och Demokrati, där vi har inte mindre än fyra (!) premiärer på samma dag. Men ett annat spännande projekt som väntar är vårt samarbete med Lumor och Malmö Dockteater, med föreställningen Det nya riket – en dock-teaterföreställning för vuxna som ska ges på turné i hela Gävleborg, samt i Stockholm och Malmö.

Vilken uppsättning har varit roligast att framföra under din tid på Länsteatern, berätta varför.
Vi har gjort många uppsättningar som har varit otroligt roliga på helt skilda sätt. När vi gjorde Faust i Gasklockan år 2015 var det fantastiskt att samlas tillsammans med Gävle Symfoniorkester, Skottes Musikteater och Gävle kommun för att göra detta enorma allkonstverk som gavs på hela Gasklockeområdet i Gävle. Ofta är det ju just de projekt där omständigheterna är speciella som stannar i minnet. Som när vi gjorde Ett sjunkande skepp / Ett växande slott där vi tillsammans med publiken devisade fram ett scenkonstverk med klassiska och nyskrivna texter som vi sedan gav på den gamla soptippen i Gävle, med bara två veckors repetitionstid. Det var ibland obeskrivliga publikmöten där naturens okontrollerbara infall, såsom fågelsång, trollsländor och vindilar, ständigt påverkade föreställningen och publikens upplevelser.

På vilket sätt hoppas och vill du att ni påverkar era teaterbesökare, och får ni gensvar/återkopplingar av dem?
Jag tror själv inte på att formulera hur publiken ska känna när de lämnar teatersalongen, men självklart vill vi påverka och få publikens gensvar! Folkteatern arbetar ju oavbrutet med att hitta och skapa olika former för samtal tillsammans med vår publik om den konst vi gör. Jag hoppas att vi och publiken under året fortsätter att utveckla, skapa nya och förstärka de ytor som finns för konstnärliga samtal som båda sker i och kring föreställningstillfället.

www.folkteaterngavleborg.se

 

Bilden överst är från SAD Symphony, foto Nemo Stocklassa Hinders

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.