Communityteater är en teaterform där berättelsen som framförs på scenen bygger på en verklig berättelse, ofta framförd av berättaren själv. Med hjälp av dramatikern och regissören America Vera-Zavala ska nya perspektiv ges plats på Östgötateatern. I vår står hon bakom tre lokala communityteaterprojekt i Norrköping och Linköping. 

America Vera-Zavala föddes i Rumänien med en pappa från Chile och en mamma från Peru. Hon kom till Sverige vid drygt tre års ålder och växte upp i olika förorter till Stockholm och som tonåring på en mindre ort i Västergötland.

I mitten av 2000-talet fick America sin första pjäsbeställning (av Lars Norén, en pjäs om papperslösa byggnadsarbetare) och det blev startskottet på hennes liv som dramatiker.2008 var hon med och startade upp ett flerårigt communityteaterprojekt i Botkyrka, för vilket hon även var konstnärlig ledare.

– Communityteater drivs av lusten att berätta om en specifik fråga eller plats och en vilja att göra något för eller åt sitt samhälle. Formen bygger på mötet mellan ”experten”, det vill säga den som sitter inne på berättelsen, och en professionell teater, säger America.

Östgötateatern, Reflekterad Olydnad, Farhiya Feysal, foto Peter Holgersson

Inspirera en ny generation
Hon vill inte kalla communityteater för politisk, utan samhällelig. En av Americas ambitioner är att synliggöra människor, som till exempel med de fem unga muslimska kvinnorna i föreställningen Svenska hijabis eller den 11-årige papperslöse ”Leo” i Rött kort.

– En del av min intention är att inspirera en ny generation skådespelare, dramatiker och regissörer som sedan vill komma till teatern och jobba. Vi behöver fler perspektiv.

Östgötateatern, Dumar, foto Satu Knape

Tre östgötska föreställningar
Under våren 2020 står hon bakom tre lokala communityteaterprojekt i Norrköping och Linköping. Det handlar om spokenword-monologen Reflekterad olydnad med Linköpingspoeten FarhiyaFeysal, Ingenting av det jag vet om mig stämmer – en perfomancelecture med sommarprataren Madeleine In Hwa Björk från Vikbolandet utanför Söderköping – samt föreställningen Dumar tillsammans med somaliska kvinnor från Linköping.

– Det som Östgötateatern gör i och med denna satsning är unikt. Och så viktigt. Jag gläds verkligen åt att välkomnas av en så fin teater och att få göra communityteater här i Östergötland, säger America Vera-Zavala.

Text: Jeanette Söderwall, Östgötateatern

OM AMERICA VERA-ZAVALA
America Vera-Zavala är dramatiker, regissör, aktivist, kulturskribent, debattör och författare. Hon har gett ut böckerna Global rättvisa är möjlig (2001), Deltagande demokrati (2003) och Ett annat Sverige är möjligt (2006).

Pjäser i urval: Concha tu Madre (2007), Viskleken (2007), Etnoporr (2008), Jävla finnar (2008), Gangs of Gothenburg (2009), Vita pumps (2010), Rött kort (2014), Sara SaraSara– starka kvinnor pinkar stående (2014) och Svenska hijabis (2016).

Bild ovan på America: Niclas Fasth

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.

Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 7 juli, annars debiteras hela anmälningsavgiften.