Sedan i augusti har repetitionerna för pjäsen Världen enligt Rosling pågått. Ragna Wei regisserar den nyskrivna pjäsen som bygger på Hans Roslings välkända böcker ”Factfulness” och biografin ”Hur jag lärde mig förstå världen”.

Det är en sorts bildningsresa, säger Ragna Wei.

Världen enligt Rosling är en helt nyskriven pjäs av Rasmus Lindberg, som bygger på Hans Roslings böcker och föreläsningar. Det är premiär på Norrbottensteaterns den 24 september, därefter kommer föreställningen att turnera på högstadier och gymnasier i Norrbottens län under hösten 2020 och våren 2021.

Ragna Wei, foto Magnus Stenberg

Repetitionsarbetet för pjäsen Världen enligt Rosling påbörjades i augusti. De tre skådespelarna Nora Bredefeldt, Isak Holmen Sørensen och Linda Wincent gestaltar läkaren och professorn Hans Rosling, och publiken kommer att få se en sorts bildningsresa, berättar Ragna Wei.

Hans Rosling är en av våra stora folkbildare och han tar med oss på att uppleva sin kunskap om världen och hur världens utveckling har sett ut de senaste hundra åren. Det här är en föreställning som i stor grad handlar om den kunskapen, men den handlar också om en omvälvande resa, både en resa runt på jorden men också en sorts mental resa av att förstå världen på ett annat sätt, säger Ragna.

– För att kunna uppnå det och skapa en teatral upplevelse, sitter publiken i ett rum som kan förvandlas med hjälp av projektionsskärmar.
Det är en väldigt suggestiv och visuell föreställning.

Vilket är pjäsens viktigaste budskap?

-Det viktigaste budskapet Rosling har och som pjäsen innehåller, är att man tittar tillbaka på den utveckling som Sverige har gått igenom de senaste hundra åren, och sedan visar man på hur den utvecklingen sker också i många andra länder på jorden. Även om man inte är på samma plats just nu, så är det samma typ av utvecklingskurva och samma saker som behövs för att länder ska kunna utvecklas och uppnå högre välstånd, längre livslängd, och så vidare, säger Ragna.

Text av Andrea Thür/Norrbottensteatern

Läs en längre text på Norrbottensteaterns hemsida här.

 

Bilden överst: Norrbottensteatern, Världen enligt Rosling, foto Magnus Stenberg

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.

Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 7 juli, annars debiteras hela anmälningsavgiften.