Årets sommarteater på Norrbottensteatern är Popkvinnor, baserad på boken ”Kvinnorna som formade pophistorien” av radiojournalisten Anna-Charlotta Gunnarson. Premiären äger rum den 13 juni i Gunnarsbyn. Därefter följer tre föreställningar på Hägnan i Luleå innan föreställningen åker på turné. Föreställningen spelas utomhus, vilket betyder att det funkar fint att sitta glest. Endast 50 platser per föreställning! Norrbottensteatern följer självklart de rekommendationer och beslut som utfärdas av myndigheterna.

Boken ”Kvinnorna som formade pophistorien” av Anna Charlotta Gunnarson kom ut förra året. Nu tolkas den av Norrbottensteaterns ensemble och blir årets turnerande sommarteater.

Det här kommer att landa helt rätt. Min bok är förhoppningsvis sådan att man skrattar ibland, är skitarg ibland och kanske gråter ibland, säger Anna Charlotta.

Programmet Pop och politik, som Anna Charlotta gjorde under åtta år för Sveriges Radio P4 för UR, var grunden till att boken överhuvudtaget kom till.

Det tog tid att transformera radioidén till bok. Flera år, men lösningen blev många historier i korta kapitel, säger hon.

Livet igenom hade Anna Charlotta samlat på sig ”oväntade berättelser och aha-upplevelser om musik”, och hade tänkt skriva om kvinnor eftersom hon såg en brist när det gällde just musikböcker och biografier.

Det var väldigt mycket fokus på män.

Men för att inte bli definierad som ”hon som har den här nischen, tjejer och musik”, skrev hon ”Popmusik rimmar på politik” först. Men sedan var det inget som höll henne tillbaka.

Norrbottensteatern, Popkvinnor, foto Magnus Stenberg

I ”Kvinnorna som formade pophistorien” berättar Anna Charlotta om de kvinnor som i det dolda gjort de världsberömda Gibson-gitarrerna under andra världskriget, hur Dolly Parton värnande sin låtskatt, men också om begåvade låtskrivaren Agnetha Fältskog som degraderades till ”den blonda i Abba”.

– Massor av de här historierna har jag haft med mig. Det som skiljer mig från mina jämnåriga manliga musikjournalistkolleger är att jag har en annan musikalisk erfarenhet. Många av dem har varit ganska kreddiga och befunnit sig i en fåra där Bob Dylan varit husgud. Men jag har haft mer spretig smak. Jag har hittat detaljer som killarna missat för att de tittat åt annat håll, säger Anna Charlotta.

Det har varit ett tidsödande arbete, och hon tar avstamp i europeiskt 1700-tal, går vidare till tidiga amerikanska bluesartister, svenskt femtiotal och nutida låtskrivare.

En av hennes egna favoriter är svenska Karin Juels musikaliska protester mot Nazityskland.

– Hon var så mycket gammal tant för mig. Och så visar det sig att hon är mycket modigare än vad jag någonsin skulle vara. Jag tycker den är så anmärkningsvärd, den historien.

Hon lyfter också hur viktig bland annat amerikanska bluesstjärnan Bessie Smith varit för rockens utveckling.

– Jag är inte den första som drar de linjerna. Det här en stor grej i USA och det är många museer som är inne på att vi måste förtydliga hela musikhistorien.

Att boken blir sommarteater av Norrbottensteatern är något som Anna Charlotta tycker är både hedersamt och roligt.

Det var den största jackpotten jag kunde få. Jag vet inte när i mitt liv jag blev så stolt senast. Jag tyckte det var precis rätt ställe, säger hon.

Text: Andrea Thür, marknadskommunikatör Norrbottensteatern

Läs mer på Norrbottensteaterns hemsida här.

Bilden överst:  Anna-Charlotta Gunnarson, foto  Jessica Segerberg

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.

Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 7 juli, annars debiteras hela anmälningsavgiften.