Lukas Moodyssons kultförklarade film Fucking Åmål från 1998, av, har förvandlats till en teaterföreställning på Teater Västernorrland, efter ett manus av Robin N Spegel, i regi av Lovisa Onnermark. Fucking Åmål är fortfarande aktuell på många sätt, och det har man i produktionen bland annat fått veta genom att involvera  ungdomar i Västernorrland i skapandet av föreställningen.

Nu kan du se teaterföreställningen Fucking Åmål på Teater Västernorrland Play. Det är den första av teaterns föreställningar som går att streama.

– Responsen har varit otroligt bra, säger teaterchef Kristoffer Berglund. Vi bad honom berätta lite mer om Fucking Åmål – som också spelar också för högstadieskolor i Västernorrland.

Kristoffer Berglund, foto Lia Jacobi

När ni repeterade Fucking Åmål arbetade ni med högstadieklasser inom projektet ”Kreativa Klasser”. Kan du berätta lite mer om det?
– Dramatikern Robin N Spegel besökte tre högstadieskolor i länet tillsammans med vår dramaturg och dramapedagog Alexandra Loonin. Tillsammans med klasserna såg de filmen och diskuterade den utifrån dagens normer och situationer. I ett senare skede fick klasserna läsa delar av manuset under processens gång.

Hur fungerade det att ha klasserna som referensgrupper – var det ett fruktbart samarbete?
Det var roligt och värdefullt att bygga en längre relation genom hela processen, ända från tidigt idéstadium in i repetitionsprocessen.

Teater Västernorrland, Fucking Åmål, foto Hanna Cecilia Lindkvist

Nu säljer ni antologin ”Den stora kärleken” i samband med föreställningen Fucking Åmål. Vad är det för speciellt med den?
– Eleverna arbetade själva med att skriva texter om den stora kärleken med handledning från Alexandra Loonin, vår dramaturg. Texterna har nu samlats i en jättefin antologi som finns tillgänglig på länets alla bibliotek samt till försäljning i samband med föreställningen.

Ni har haft streampremiär på Fucking Åmål som går att se via Teater Västernorrland Play. Vad har ni fått för respons?
– Verkligen otroligt bra respons. Redan efter en vecka har vi haft fler streams än vi hade räknat med. Eftersom turnén och våra föreställningar i huset är slutsålda redan så fyller den digitala versionen en viktig funktion.

Se filmen här!

Läs mer här.

Läs en artikel i QX här.

Bilden överst: Teater Västernorrland, Fucking Åmål, foto Kristofer Lönnå

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.