Lukas Moodyssons kultförklarade film Fucking Åmål från 1998, av, har förvandlats till en teaterföreställning på Teater Västernorrland, efter ett manus av Robin N Spegel, i regi av Lovisa Onnermark. Fucking Åmål är fortfarande aktuell på många sätt, och det har man i produktionen bland annat fått veta genom att involvera  ungdomar i Västernorrland i skapandet av föreställningen.

Nu kan du se teaterföreställningen Fucking Åmål på Teater Västernorrland Play. Det är den första av teaterns föreställningar som går att streama.

– Responsen har varit otroligt bra, säger teaterchef Kristoffer Berglund. Vi bad honom berätta lite mer om Fucking Åmål – som också spelar också för högstadieskolor i Västernorrland.

Kristoffer Berglund, foto Lia Jacobi

När ni repeterade Fucking Åmål arbetade ni med högstadieklasser inom projektet ”Kreativa Klasser”. Kan du berätta lite mer om det?
– Dramatikern Robin N Spegel besökte tre högstadieskolor i länet tillsammans med vår dramaturg och dramapedagog Alexandra Loonin. Tillsammans med klasserna såg de filmen och diskuterade den utifrån dagens normer och situationer. I ett senare skede fick klasserna läsa delar av manuset under processens gång.

Hur fungerade det att ha klasserna som referensgrupper – var det ett fruktbart samarbete?
Det var roligt och värdefullt att bygga en längre relation genom hela processen, ända från tidigt idéstadium in i repetitionsprocessen.

Teater Västernorrland, Fucking Åmål, foto Hanna Cecilia Lindkvist

Nu säljer ni antologin ”Den stora kärleken” i samband med föreställningen Fucking Åmål. Vad är det för speciellt med den?
– Eleverna arbetade själva med att skriva texter om den stora kärleken med handledning från Alexandra Loonin, vår dramaturg. Texterna har nu samlats i en jättefin antologi som finns tillgänglig på länets alla bibliotek samt till försäljning i samband med föreställningen.

Ni har haft streampremiär på Fucking Åmål som går att se via Teater Västernorrland Play. Vad har ni fått för respons?
– Verkligen otroligt bra respons. Redan efter en vecka har vi haft fler streams än vi hade räknat med. Eftersom turnén och våra föreställningar i huset är slutsålda redan så fyller den digitala versionen en viktig funktion.

Se filmen här!

Läs mer här.

Läs en artikel i QX här.

Bilden överst: Teater Västernorrland, Fucking Åmål, foto Kristofer Lönnå

 

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.