I november blir det världspremiär i Sverige för Ravinen, en nyskriven pjäs av den internationellt hyllade dramatikern och regissören Amir Nizar Zuabi – i ett samarbete mellan Örebro teater och Riksteatern. Amir Nizar Zuab kommer från Palestina och har hela världen som sitt arbetsfält. Han har bland annat satt upp föreställningar på Young Vic Theatre i London och Teatro Colosseo i Rom. Under 2020 har han skrivit och bearbetat den nya pjäsen Ravinen som handlar om handlar om maskulinitet, klass och kärlek. Vem är god? Vem har moralen på sin sida? Och vem har egentligen makt?

Vi frågade Petra Weckström, vd Örebro Teater, om Ravinen och samarbetet med Riksteatern.

Petra Weckström, foto Mats Bäcker

Amir Nizar Zuabi sätter upp sin första pjäs i Sverige och den spelas på Örebro Teater fr.o.m. den 28 november. Hur kommer detta sig?
– Örebro Teaters vision är att vara länets konstnärliga röst nationellt och internationellt och det kan vi förverkliga bland annat genom att samarbeta med Riksteatern kring spännande produktioner och projekt, där Ravinen är ett. Vi är väldigt glada över att få presentera Amirs pjäs för publiken i vårt län.

Det är Riksteatern i samproduktion med Örebro Teater som sätter upp Ravinen. Kan du berätta lite om samarbetet?
– Örebro Teater och Riksteatern samarbetar kontinuerligt med olika produktioner sedan flera år tillbaka. Samarbeten kräver mer planering och dialog men är samtidigt väldigt givande. Det är ett värdefullt sätt att uppfylla teaterns uppdrag i en allt mer slimmad ekonomi, gör det möjligt att föreställningar vi producerar får möta en större publik och möjliggör också möten och utbyten på såväl individ som verksamhetsnivå.

Ravinen repeteras och tillverkas på Riksteatern, med grundförutsättningen att spela såväl på turné som på vår scen. I ensemblen ingår skådespelare från Örebro Teater och båda teatrarna har varit involverade i planering även om att tillverkning av dekor etc sker på Riksteaterns verkstäder och ateljéer.

Örebro Teater, Ravinen, foto Mats Bäcker

Ravinen beskrivs som ett romantiskt drama och en moralfilosofisk thriller. Är det ett nutidsdrama, kommer vi känna igen oss i handlingen och de frågor som tas upp?
Den tar upp brännande aktuella frågor och är samtidigt en berättelse som berör eviga frågor om makt, kärlek och relationer mellan människor.

Läs mer här.

Se en trailer här.

Bilden överst: Amir Nizar Zuabi, foto Magnus Göthlund

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.