I november blir det världspremiär i Sverige för Ravinen, en nyskriven pjäs av den internationellt hyllade dramatikern och regissören Amir Nizar Zuabi – i ett samarbete mellan Örebro teater och Riksteatern. Amir Nizar Zuab kommer från Palestina och har hela världen som sitt arbetsfält. Han har bland annat satt upp föreställningar på Young Vic Theatre i London och Teatro Colosseo i Rom. Under 2020 har han skrivit och bearbetat den nya pjäsen Ravinen som handlar om handlar om maskulinitet, klass och kärlek. Vem är god? Vem har moralen på sin sida? Och vem har egentligen makt?

Vi frågade Petra Weckström, vd Örebro Teater, om Ravinen och samarbetet med Riksteatern.

Petra Weckström, foto Mats Bäcker

Amir Nizar Zuabi sätter upp sin första pjäs i Sverige och den spelas på Örebro Teater fr.o.m. den 28 november. Hur kommer detta sig?
– Örebro Teaters vision är att vara länets konstnärliga röst nationellt och internationellt och det kan vi förverkliga bland annat genom att samarbeta med Riksteatern kring spännande produktioner och projekt, där Ravinen är ett. Vi är väldigt glada över att få presentera Amirs pjäs för publiken i vårt län.

Det är Riksteatern i samproduktion med Örebro Teater som sätter upp Ravinen. Kan du berätta lite om samarbetet?
– Örebro Teater och Riksteatern samarbetar kontinuerligt med olika produktioner sedan flera år tillbaka. Samarbeten kräver mer planering och dialog men är samtidigt väldigt givande. Det är ett värdefullt sätt att uppfylla teaterns uppdrag i en allt mer slimmad ekonomi, gör det möjligt att föreställningar vi producerar får möta en större publik och möjliggör också möten och utbyten på såväl individ som verksamhetsnivå.

Ravinen repeteras och tillverkas på Riksteatern, med grundförutsättningen att spela såväl på turné som på vår scen. I ensemblen ingår skådespelare från Örebro Teater och båda teatrarna har varit involverade i planering även om att tillverkning av dekor etc sker på Riksteaterns verkstäder och ateljéer.

Örebro Teater, Ravinen, foto Mats Bäcker

Ravinen beskrivs som ett romantiskt drama och en moralfilosofisk thriller. Är det ett nutidsdrama, kommer vi känna igen oss i handlingen och de frågor som tas upp?
Den tar upp brännande aktuella frågor och är samtidigt en berättelse som berör eviga frågor om makt, kärlek och relationer mellan människor.

Läs mer här.

Se en trailer här.

Bilden överst: Amir Nizar Zuabi, foto Magnus Göthlund

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.