I november blir det världspremiär i Sverige för Ravinen, en nyskriven pjäs av den internationellt hyllade dramatikern och regissören Amir Nizar Zuabi – i ett samarbete mellan Örebro teater och Riksteatern. Amir Nizar Zuab kommer från Palestina och har hela världen som sitt arbetsfält. Han har bland annat satt upp föreställningar på Young Vic Theatre i London och Teatro Colosseo i Rom. Under 2020 har han skrivit och bearbetat den nya pjäsen Ravinen som handlar om handlar om maskulinitet, klass och kärlek. Vem är god? Vem har moralen på sin sida? Och vem har egentligen makt?
Vi frågade Petra Weckström, vd Örebro Teater, om Ravinen och samarbetet med Riksteatern.
Amir Nizar Zuabi sätter upp sin första pjäs i Sverige och den spelas på Örebro Teater fr.o.m. den 28 november. Hur kommer detta sig?
– Örebro Teaters vision är att vara länets konstnärliga röst nationellt och internationellt och det kan vi förverkliga bland annat genom att samarbeta med Riksteatern kring spännande produktioner och projekt, där Ravinen är ett. Vi är väldigt glada över att få presentera Amirs pjäs för publiken i vårt län.
Det är Riksteatern i samproduktion med Örebro Teater som sätter upp Ravinen. Kan du berätta lite om samarbetet?
– Örebro Teater och Riksteatern samarbetar kontinuerligt med olika produktioner sedan flera år tillbaka. Samarbeten kräver mer planering och dialog men är samtidigt väldigt givande. Det är ett värdefullt sätt att uppfylla teaterns uppdrag i en allt mer slimmad ekonomi, gör det möjligt att föreställningar vi producerar får möta en större publik och möjliggör också möten och utbyten på såväl individ som verksamhetsnivå.
– Ravinen repeteras och tillverkas på Riksteatern, med grundförutsättningen att spela såväl på turné som på vår scen. I ensemblen ingår skådespelare från Örebro Teater och båda teatrarna har varit involverade i planering även om att tillverkning av dekor etc sker på Riksteaterns verkstäder och ateljéer.
Ravinen beskrivs som ett romantiskt drama och en moralfilosofisk thriller. Är det ett nutidsdrama, kommer vi känna igen oss i handlingen och de frågor som tas upp?
– Den tar upp brännande aktuella frågor och är samtidigt en berättelse som berör eviga frågor om makt, kärlek och relationer mellan människor.
Läs mer här.
Se en trailer här.
Bilden överst: Amir Nizar Zuabi, foto Magnus Göthlund
Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.
Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!