Linde Sjöstedt rapporterar om senaste nytt, foto Ulf Aneer

”Dags att summera Folk och Kultur 2019! Över 3200 personer besökte konventet i år – det är en ökning med mer än 1000 personer. Över 200 organisationer och kulturskapare valde att arrangera seminarium, workshops eller konstnärliga program – förra året var det 100 arrangörer. Tillsammans bjöd vi besökarna på över 300 programpunkter – det är 100 mer än förra året. Direkt efter konventet lät vi skicka ut en utvärdering och här kan du läsa ett axplock av svaren!

Vi får mycket positiv respons på den mosaik av utbud, grupper, organisationer och personer som kommer till Folk och Kultur.
-Bredden i programutbudet. Uppleva kultur på plats – inte bara prata om kultur. Att kulturfrågorna har fått en egen arena. Mixen av besökare – kulturutövare, politiker, tjänstemän, kulturupplevare.
-Kvalitativa seminarier och föreläsare som sprungit ur den verksamhet som speglar nästan hela Sverige.
-En av få arenor för kulturskapare, beslutsfattare och politiker att mötas. 

Flera uppmärksammar Folk och Kulturs ambition att få upp de kulturpolitiska frågorna på agendan.
-Först och främst, eventet känns redan etablerat och tjänar ett viktigt syfte för möten och inspiration. För oss som branschorganisation är det självklart att delta.
-Det fortsatta försöket att göra kulturen till en lika relevant politisk fråga som tex försvaret.
-Själva fenomenenet – det är bra med en mötesplats för kulturens roll i samhället.

Folk och Kultur, utställartorget, foto Jose Figueroa

Flera är också positiva till hur vi har genomfört själva konventet.
-Den varma, välkomnande atmosfären och det mycket intressanta programmet.
-Bra stämning i år, bra seminarier, fantastisk lördag.

Många har svarat på utvärderingsenkäten och alla har varit generösa med att ge synpunkter som gör att vi kan utveckla Folk och Kultur än mer. Vi har självklart tagit till oss att den förbeställda lunchmaten kan bli bättre och att appen bör utvecklas mera. Sen är den stora frågan: Är det för många seminarier eller för lite folk?
-För många seminariet samtidigt. För lite inspel från andra branscher och forskning.
-Någon borde samordna programmet så att det inte blir för många likartade programpunkter och att de som kompletterar varandra inte krockar i tid.

Visst kan man sakna bredden i besökare och arrangörer – speciellt om man jämför med hur besökarna såg ut på lördag då konventet öppnade för allmänheten – alla åldrar, från så många olika delar av världen, så mycket mera mångfald. Här kommer ett konstruktivt förslag:
-Ett ungt perspektiv! Ge möjlighet för unga och ideella krafter att höras mer. Ge någon ung organisation uppdrag att göra programpunkter, vara med i programsättning etc. viktigt att deltagandet subventioneras av Folk o kultur då de ofta inte har mycket pengar. Upplåt en stor monter på mässtorget åt unga organisationer och bjud in dem aktivt.
-Bredare publik, mer mingel och sociala tillställningar.

Vårt mål är att bli mera tvärsektoriella och vi jobbar på det kontinuerligt, men det kan bli bättre. Flera minder scener efterlyses också.
-Behöver bli mer tvärsektoriellt.
-Ett förslag till nästa år är att ha ett mingeltorg där en lyfter vissa frågor så folk kan mötas under ett visst innehåll.

Vi frågade också om det var något som överraskade och vi fick flera spännande svar.
-Ja mycket överraskad av den dåliga tillströmningen av folk. Vi hade större förväntningar.
-Lördagens publikströmning.
-Att det var så roligt!
-Att 2019 var så mycket proffsigare än 2018.
-Förbättringarna med utställartorget, här var det stor skillnad från förra året! Hörde några som sa att det var så trevligt och variationsrikt där nu så att de nästan hade svårt att slita sig och gå iväg på seminarier.

Folk och Kultur, ett av många seminarier, foto Jose Figueroa

Avslutningsvis en bra sammanfattning av vad Folk och Kultur är:
Det är en arena för nya och gamla möten med intressanta personer samt seminarier som uppdaterar om nuläge och framtiden. Att sedan få njuta av kulturen för att uppleva varför kulturen har ett egenvärde i sig ramar in Folk och Kultur till den färgrika tavla som skapar en enhet.

Jag ser Folk och Kultur som det största utvecklingsprojekt som jag någonsin har arbetat med – vilket är en härlig och diger utmaning. Vi vill skapa de bästa förutsättningarna för er som kommer och bidrar med ert engagemang, er konst, er vision, frågeställningar, erfarenheter och åsikter. Varmt välkomna igen 2020!”

Linde Sjöstedt, Projektledare

Välkommen till Dialogmöte 27-28 augusti i Stockholm!

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet börjar den 27 augusti kl. 18.00 med en gemensam middag på Clarion Hotel Sign i Stockholm, Östra Järnvägsgatan 35.
Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris 3400kr.
Sista dag för avanmälan är den 12 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.

Kontakta oss gärna om du har frågor!

Michael Johansson, verksamhetsledare Länsteatrarna i Sverige
michael.johansson@lansteatrarna.seJag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 12 augusti, annars debiteras hela anmälningsavgiften.