Linde Sjöstedt rapporterar om senaste nytt, foto Ulf Aneer

”Dags att summera Folk och Kultur 2019! Över 3200 personer besökte konventet i år – det är en ökning med mer än 1000 personer. Över 200 organisationer och kulturskapare valde att arrangera seminarium, workshops eller konstnärliga program – förra året var det 100 arrangörer. Tillsammans bjöd vi besökarna på över 300 programpunkter – det är 100 mer än förra året. Direkt efter konventet lät vi skicka ut en utvärdering och här kan du läsa ett axplock av svaren!

Vi får mycket positiv respons på den mosaik av utbud, grupper, organisationer och personer som kommer till Folk och Kultur.
-Bredden i programutbudet. Uppleva kultur på plats – inte bara prata om kultur. Att kulturfrågorna har fått en egen arena. Mixen av besökare – kulturutövare, politiker, tjänstemän, kulturupplevare.
-Kvalitativa seminarier och föreläsare som sprungit ur den verksamhet som speglar nästan hela Sverige.
-En av få arenor för kulturskapare, beslutsfattare och politiker att mötas. 

Flera uppmärksammar Folk och Kulturs ambition att få upp de kulturpolitiska frågorna på agendan.
-Först och främst, eventet känns redan etablerat och tjänar ett viktigt syfte för möten och inspiration. För oss som branschorganisation är det självklart att delta.
-Det fortsatta försöket att göra kulturen till en lika relevant politisk fråga som tex försvaret.
-Själva fenomenenet – det är bra med en mötesplats för kulturens roll i samhället.

Folk och Kultur, utställartorget, foto Jose Figueroa

Flera är också positiva till hur vi har genomfört själva konventet.
-Den varma, välkomnande atmosfären och det mycket intressanta programmet.
-Bra stämning i år, bra seminarier, fantastisk lördag.

Många har svarat på utvärderingsenkäten och alla har varit generösa med att ge synpunkter som gör att vi kan utveckla Folk och Kultur än mer. Vi har självklart tagit till oss att den förbeställda lunchmaten kan bli bättre och att appen bör utvecklas mera. Sen är den stora frågan: Är det för många seminarier eller för lite folk?
-För många seminariet samtidigt. För lite inspel från andra branscher och forskning.
-Någon borde samordna programmet så att det inte blir för många likartade programpunkter och att de som kompletterar varandra inte krockar i tid.

Visst kan man sakna bredden i besökare och arrangörer – speciellt om man jämför med hur besökarna såg ut på lördag då konventet öppnade för allmänheten – alla åldrar, från så många olika delar av världen, så mycket mera mångfald. Här kommer ett konstruktivt förslag:
-Ett ungt perspektiv! Ge möjlighet för unga och ideella krafter att höras mer. Ge någon ung organisation uppdrag att göra programpunkter, vara med i programsättning etc. viktigt att deltagandet subventioneras av Folk o kultur då de ofta inte har mycket pengar. Upplåt en stor monter på mässtorget åt unga organisationer och bjud in dem aktivt.
-Bredare publik, mer mingel och sociala tillställningar.

Vårt mål är att bli mera tvärsektoriella och vi jobbar på det kontinuerligt, men det kan bli bättre. Flera minder scener efterlyses också.
-Behöver bli mer tvärsektoriellt.
-Ett förslag till nästa år är att ha ett mingeltorg där en lyfter vissa frågor så folk kan mötas under ett visst innehåll.

Vi frågade också om det var något som överraskade och vi fick flera spännande svar.
-Ja mycket överraskad av den dåliga tillströmningen av folk. Vi hade större förväntningar.
-Lördagens publikströmning.
-Att det var så roligt!
-Att 2019 var så mycket proffsigare än 2018.
-Förbättringarna med utställartorget, här var det stor skillnad från förra året! Hörde några som sa att det var så trevligt och variationsrikt där nu så att de nästan hade svårt att slita sig och gå iväg på seminarier.

Folk och Kultur, ett av många seminarier, foto Jose Figueroa

Avslutningsvis en bra sammanfattning av vad Folk och Kultur är:
Det är en arena för nya och gamla möten med intressanta personer samt seminarier som uppdaterar om nuläge och framtiden. Att sedan få njuta av kulturen för att uppleva varför kulturen har ett egenvärde i sig ramar in Folk och Kultur till den färgrika tavla som skapar en enhet.

Jag ser Folk och Kultur som det största utvecklingsprojekt som jag någonsin har arbetat med – vilket är en härlig och diger utmaning. Vi vill skapa de bästa förutsättningarna för er som kommer och bidrar med ert engagemang, er konst, er vision, frågeställningar, erfarenheter och åsikter. Varmt välkomna igen 2020!”

Linde Sjöstedt, Projektledare

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.