FRÅN BERNSTEIN TILL BARNBÖCKER PÅ SPIRA

Närmare 13 000 personer har hittills köpt biljetter till den. Publiken, artister som Philip Jalmelid och Sarah Dawn Finer och prima ballerina assoluta Anneli Alhanko, har älskat den. Vi talar förstås om On the Town, höstens succé på Kulturhuset Spira.

Staffan Aspegren, foto Lars Kroon

– Naturligtvis är jag mest stolt över On the Town! Att vi gör en hundraprocentig Broadwaymusikal med så stor dansensemble själva på Spira – med tre av våra skådespelare så sömlöst in i roller som musikalstjärnor, säger Staffan Aspegren, konstnärlig chef teater.

Hösten 2018 genomför Kulturhuset Spira härmed sin fjärde musikal, sedan den nya inriktningen. Syftet är att genom genren öppna upp för en ny, nyfiken, publik, som sedan hoppas ta steget vidare in mot övrigt utbud av dans, musik och teater. Och efter premiäråret med en älskad Spelman på taket, följt av Stephen Sondheims lite spetsigare Passion och fjolårets publiksuccé Les Miserables gick man detta Bernsteinår alltså ”all in” på en alldeles egen produktion av On the Town. För regin står Roine Söderlundh och på scenen står en ensemble bestående av svensk musikalelit, förstärkt av Spiras fasta skådespelarensemble.

Åsa Arhammar i Smålands Musik & Teaters fasta skådespelarensemble i rollen som Madame Dilly i dansmusikalen On the Town på Spira, hösten 2018. Foto Lars Kroon.

”New York à la Bernstein sjuder av livsglädje… Ung och sprudlande av livsglädje och musikalitet – ”On the town” är ett porträtt både av den multibegåvade Leonard Bernstein och den amerikanska optimism som en gång tog världen med storm. … en humoristisk och sensuell Skandinavienpremiär på Spira.” 
Sofia Nyblom, Svenska Dagbladet, 24 september 2018

Uppskattat tyskt drama
Men lyckopillret till dansmusikal har inte ensam stått för all framgång.
Staffan Aspegren igen:
– Främst är jag stolt över att publiken hittade till Den sista elden. Och att den blev en sådan självklar framgång för skådespelarnas alltmer brinnande lust att berätta, oavsett genre.

Öppningsscenen i dramat Den sista elden, som hyllats av press och publik. Regi: Melanie Mederlind. Foto Lars Kroon.

Det skuldtunga dramat av tyska Dea Loher blev en omvälvande upplevelse för många som såg den, med en text som väller fram över ett golv täckt av frasande löv och ett stort träd mitt på scenen. Storyn är brutal; En pojke har dödats – hur ska samhället gå vidare? Att sätta upp den krävde sitt mod, något också teaterkritikern Lars Ring konstaterar i sin text efteråt.

”Melanie Mederlind iscensätter skickligt en suggestiv mardröm, en oväntat vacker tolkning av undergången.”  … ”Det är djärvt att spela en pjäs som denna. Svart, sönderslagen och våldsam – med subtil humor och ibland någon öm gest. Ensemblen har dock hittat absolut rätt ton och spelstil.”
Lars Ring, Svenska Dagbladet, 12 november 2018

Den sista elden spelas under hösten förutom på Spira även i Gummifabriken i Värnamo, tack vare det kommunavtal som Värnamo är först i länet med att ha etablerat med kulturinstitutionen. Läs mer här.

Kalle Malmberg och Hanna Schön prisades av Teaterförbundet och älskades av publik i alla åldrar i rollerna som hästen Stefan och den egensinniga Olga. Urpremiären Olga kastar lasso inkluderade även nyskriven musik, skapad och liveframförd av systrarna Molly och Alice Andersson. Foto Lars Kroon

Urpremiär för barn
På barn och ungdomssidan summerar Mia Ringblom Hjertner, konstnärlig chef Unga Spira, säsongen med att satsningen att göra teater av Helena Willis böcker om Olga var ett lyckokast.

– Mest stolt är jag över att vi kunde presentera ytterligare en urpremiär; Olga kastar lasso.

TIPSSe trailern från Olga kastar lasso här!

LÄS MER: Regissören: Därför borde alla barn se Olga kastar lasso

Mia Ringblom Hjertner

– Men jag är ocksåstolt över att jag upplever det som att Unga Spira börjar bli tydligare ut mot publik. Och över att vi kan erbjuda barnen och ungdomarna ett så varierat utbud. Olika uttryckssätt och olika målgrupper. Alltid ur barnets perspektiv, säger Mia Ringblom Hjertner.

Just att barnteaterbranschen överlag vågar vara fri i sina uttryck ser Mia Ringblom Hjertner som en trend. En trend hon verkligen älskar.

– Att vi litar på barnen. Det tycker jag är underbart.

Bra skoldeal
Genom ett avtal med huvudmannen regionen erbjuder Spira sedan 2017 årligen två föreställningar till skolor – gratis. Den så kallade Barnkulturpengen möjliggör för drygt 4 000 elever i årskurs två att se Olga kastar lasso i Spira underhösten. Läs mer här. Våren 2019 erbjuds årskurs sju att uppleva Rytmen 2.0, en interaktiv upptäktsresa tillsammans med två dansare, en slagverkare och Jönköpings Sinfonietta. Läs mer här.

Vilka ser ni som era verksamheters största utmaningar de kommande tre åren?

– Det politiska läget i världen, säger Mia och får medhåll av sin chefskollega:

– Att relatera till den kulturskymning som råder, säger Staffan Aspegren.

Att sedan de statliga medlen fördelas på ett betydligt mer rättvist sättöver regionerna och att få gehör för länsteatrarnas uppdrag på regional nivå, ser han som andra viktiga frågor framöver.

Klassiker och experimentlusta
I Spiras verksamhet fortsätter det så länge att sjuda av liv. Den 2 februari har huset premiär för sin klassiker säsongen 18/19: Fröken Julie i regi av Rebecka Cardoso, som återvänder sedan hon gjorde en bejublad Hamlet här, 2016. Läs mer här.

Senare i vår väntar den spännande iscensättningen av Melancholia, en bearbetning av Lars von Triers komplexa film, som kommer att engagera publiken i en treaktare som tar plats på flera platser i Spira – liksom i Gummifabriken i Värnamo. Här används två regissörer: Jesper Mases Berglund för ensemble och amatörer och Gabriel Widing för publiken. Läs mer här.

Lennart Hellsing hyllas i ett scenprogram tillsammans med Jönköpings Sinfonietta.Hanna Schön, som liksom Kalle Malmberg i höst fick ta emot Teaterförbundets stipendium för sitt skådespelarvärv, besöker klassrummen med en nyskriven högaktuell monolog  om hemmasittare och psykisk ohälsa bland unga; ElvaTolv – ingen lek. Läs mer här.

Nytt tema: Klimatet
I kikaren ännu längre fram ser vi hur miljöfrågan växer in på våra scener. Där har vårt engagemang äntligen vaknat, menar Staffan Aspegren. Till att börja med i samtalsforumet Speglingar redan i mars, som kommer att ha klimatfokus. Men här finns även idéer på nyskriven scenkost för Spiras salonger.

Förarbetet inför en helaftonsföreställning, som nu går under namnet Kärlek i Småland, har också påbörjats. Detta i form av en insamling av berättelser i hela länet. Dessa kommer sedan att bearbetas av dramatikern Martin Lindberg och spelas upp våren 2020. Läs mer här.

Vilka trender i teaterbranschen tycker du annars är mest intressanta just nu?

Musikalen har slutat trenda och blivit ett stående inslag som genre på landets alla teatrar. Jag ser en trend mot det enkla och publikindragande mötet mellan skådespelaren och publiken, avslutar Staffan Aspegren.

Skrivet av  Nina Marjavaara,
PR-ansvarig Smålands Musik & Teater

FAKTA: KULTURHUSET SPIRA
Varje säsong presenterar Smålands Musik & Teater i Kulturhuset Spira ett brett utbud av scenkonst i form av: musikal, konserter, teater och dansföreställningar – för barn, ungdomar och vuxna i och utanför Jönköpings län.

2017 genomfördes omkring 650 evenemang för över 103 000 personer i publiken. Ungefär 30 procentav verksamheten riktar sig till barn och unga.

2017 genomfördes även 107 konferenser och möten i Kulturhuset Spira, med över 17 000 besökare.

Smålands Musik & Teater är en av enheterna inom Regional utveckling och har Region Jönköpings län som huvudman. Verksamheten omsatte 2017 cirka 130 miljoner kronor och har cirka 100 anställda.

Musikalen On the Town är Spiras fjärde och den första huset gör helt på egen hand. Här kollationeringen i augusti med bland andra Roine Söderlundh (regi) och Camilla Thulin (kostymdesign) på plats. Foto teatern.

Fler artiklar

Läs mer om On the town i en intervju med regissören och koreografen Roine Söderlundh här.

Läs gärna om Dansvåren 2019, intervju med Camilla Eskel, konstnärlig ledare dans här.

Läs hur skådespelarna beskrev arbetet med Melanie Mederlind och Den sista elden här.

Läs om Freja Musikteater här.

 

Smålands Musik & Teater