Kommande spelår firar Västerbottensteatern 40-årsjubileum som länsteater. Förutom firande, nya uttryck och en spännande repertoar ger jubileet ger anledning att reflektera över länsteatrarnas roll och förutsättningar.

– Tror politiken på kulturens bidrag till samhällsutvecklingen?

Det frågar sig Västerbottens vd Fransesca Quartey och styrelseordförande Martin Hedqvist som formulerat sina tankar i en debattartikel. 

I artikeln lyfter de fram de mervärden, förutom det konstnärliga egenvärdet, som Sveriges länsteatrar bidrar med när det gäller att skapa attraktiva platser att leva på; stimulans till företagande, hälsa och välmående, turism samt tolerans människor emellan.

Tror då politikerna på kulturens bidrag till samhällsutvecklingen? Ja, i vissa fall gör de det, skriver Fransesca och Martin och tar som exempel satsningar på Byteatern Kalmar Länsteater, Regionteatern Blekinge Kronoberg och i Västerbottensteaterns hemmakommun Skellefteå. Där satsas bland annat på ett nytt kulturhus tack vare att både regionala och kommunal politiker har förstått värdet av en stark länsteater.

Men trots detta så finns det anledning till oro att klara framtidens utmaningar sägs det i debattartikeln. Satsningen i den nyligen lagda statsbudgeten kommer inte att förbättra villkoren utan ställer än större krav på regioner och kommuner att lägga in ytterligare medel. Prognoserna från bland annat Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) visar att de närmaste åren kommer svåra ekonomiska beslut att tvingas fram.

Det måste alltså få kosta om länsteatrarna ska kunna fortsätta att bidra till ett bra samhälle att leva i, avslutar Fransesca Quartey och Martin Hedqvist sin debattartikel.

Hela artikeln kan läsas på Västerbottensteaterns pressrum här.

Skellefteås nya kulturhus, Kulturhuset Sara, skall vara klart för inflyttning 2021.

Bilden överst: Martin Hedqvist, styrelseordförande och Fransesca Quartey, vd för Västerbottensteatern. Foto Jonas Jörneberg och Patrick Degerman.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas dialogmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige hälsar dig som förtroendevald hjärtligt välkommen till årets dialogmöte i Stockholm. Mötet sker lunch till lunch den 17-18 augusti. Mötet börjar den 17 augusti kl. 12.00 med en gemensam lunch på Radisson Blu Royal Viking Hotel Stockholm. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 18 augusti efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Den 17 augusti kommer vi börja med att diskutera Länsteatrarna i Sverige som organisation. Länsteatrarnas styrelse och kansli kommer presentera sig och berätta om verksamheten och vad vi blickar framemot. Vi kommer också att prata om styrelsearbete i en länsteater.

Den 18 augusti har vi bjudit in gäster som kommer och samtalar med oss. Denna gång gästas vi av ordföranden för Fackförbundet Scen och Film Simon Norrthon samt Mikael Brännvall som är VD för Svensk Scenkonst.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 7 juli.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande och att avanmälan måste ske senast den 7 juli, annars debiteras hela anmälningsavgiften.