Kommande spelår firar Västerbottensteatern 40-årsjubileum som länsteater. Förutom firande, nya uttryck och en spännande repertoar ger jubileet ger anledning att reflektera över länsteatrarnas roll och förutsättningar.

– Tror politiken på kulturens bidrag till samhällsutvecklingen?

Det frågar sig Västerbottens vd Fransesca Quartey och styrelseordförande Martin Hedqvist som formulerat sina tankar i en debattartikel. 

I artikeln lyfter de fram de mervärden, förutom det konstnärliga egenvärdet, som Sveriges länsteatrar bidrar med när det gäller att skapa attraktiva platser att leva på; stimulans till företagande, hälsa och välmående, turism samt tolerans människor emellan.

Tror då politikerna på kulturens bidrag till samhällsutvecklingen? Ja, i vissa fall gör de det, skriver Fransesca och Martin och tar som exempel satsningar på Byteatern Kalmar Länsteater, Regionteatern Blekinge Kronoberg och i Västerbottensteaterns hemmakommun Skellefteå. Där satsas bland annat på ett nytt kulturhus tack vare att både regionala och kommunal politiker har förstått värdet av en stark länsteater.

Men trots detta så finns det anledning till oro att klara framtidens utmaningar sägs det i debattartikeln. Satsningen i den nyligen lagda statsbudgeten kommer inte att förbättra villkoren utan ställer än större krav på regioner och kommuner att lägga in ytterligare medel. Prognoserna från bland annat Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) visar att de närmaste åren kommer svåra ekonomiska beslut att tvingas fram.

Det måste alltså få kosta om länsteatrarna ska kunna fortsätta att bidra till ett bra samhälle att leva i, avslutar Fransesca Quartey och Martin Hedqvist sin debattartikel.

Hela artikeln kan läsas på Västerbottensteaterns pressrum här.

Skellefteås nya kulturhus, Kulturhuset Sara, skall vara klart för inflyttning 2021.

Bilden överst: Martin Hedqvist, styrelseordförande och Fransesca Quartey, vd för Västerbottensteatern. Foto Jonas Jörneberg och Patrick Degerman.

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2022

Länsteatrarna i Sverige och Västanå Teater bjuder in till höstmöte 7-9 december 2022. Vi är inbjudna till Västanå Teater i Sunne för att uppleva Västanå Jul. Utöver fantastiska samtal om scenkonsten så diskuterar vi aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Under medlemsmötet beslutar vi om kommande årets verksamhet och budget. Självklart blir det också tid för enskilda samt gemensamma överläggningar. Som vanligt kommer vi få ta del av fantastisk scenkonst. Välkommen till Västanå Teater, Berättarladan 1 i Sunne! Anmäl dig senast 7 november.


  Jag vill äta middag 7 december

  Jag vill äta lunch 8 december

  Jag vill äta middag 8 december

  Jag vill äta lunch 9 december

  Jag vill bli hämtad med buss till och från Sunne.

  Jag tar mig till Västanå Teater på egen hand.  Jag godkänner att denna anmälan är bindande.