När julen står för dörren brukar det betyda att många länsteatrar tar en välbehövlig paus. Men inte alla! Ett flertal länsteatrar tar chansen att bjuda sin publik på något alldeles extra under helgerna.

Norrbottensteatern visar Ingvar! – En musikalisk möbelsaga, på Västerbottensteatern blir det HasseåTages Julafton ända fram till dan-före-dan, Norrdans turnerar med sin traditionella skyltfönsterföreställning Windows, Teater Västernorrlands sätter upp musikalen Pelle Svanslös och Scenkonst Sörmland visar verket Spår av hågkomst av Anna Öberg på Sörmlands museum. På Västmanlands Teater visas Romeo och Julia, Örebro länsteater spelar farsen Lögn i helvete, på Länsteatern Gotland framförs Finns det några snälla barn?, en julshow med artisten Marie Nilsson Lind & Mina drömmars band och på Kulturhuset Spira presenterar Smålands Musik och Teater dansmusikalen On the Town.

Norrbottensteatern, Ingvar! – En musikalisk möbelsaga, foto Marcus Hagman

Ingvar! – En musikalisk möbelsaga på Norrbottensteatern
Norrbottensteatern visar Ingvar! – En musikalisk möbelsaga, ett sångspelsdrama med musik av Erik Gedeon (schweizare med svenskt påbrå) och text av Klas Abrahamsson, i regi av Martin Rosengardten. Föreställningen är en hyllning till den gode kapitalisten, ackompanjerad av svensk folkmusik. Det är en berättelse om en internationell affärssuccé och dess grundares triumfer och fall, parallellt med en skildring av Sverige, svenskhet, kapitalism och företagande. Das Wunder von Schweden, eine musikalische Möbelsaga hade urpremiär på Deutsches Schauspielhaus i Hamburg 2009 och har spelats på en rad scener i Sverige. På Norrbottensteatern kan du se föreställningen t.o.m. 29 december. Läs mer här.

HasseåTage, Västerbottensteaterns julshow, foto Patrick Degerman

HasseåTages Julafton på Västerbottensteatern
På Västerbottensteatern blir det HasseåTages Julafton ända fram till dan-före-dan! Teaterns julföreställning är en två timmar lång hyllning till några av den svenska humorns största hjältar – Hasse och Tage. Det blir en ”best-off-föreställning” med några av humorduons mest kända sånger varvat med populära texter och sketcher, samt en alldeles egen version av Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton. Läs mer här.

Norrdans, Windows 2018, foto Andreas Näsholm

Windows på Norrdans
Windows är Norrdans traditionella skyltfönsterföreställning, den 20:e i ordningen, med underhållande, korta koreografier för en liten yta och för alla smaker. Under årens lopp har Windows innehållit solon, duetter och koreografier för hela ensemblen i en mängd olika stilar, till exempel jazz, house, flamenco, bollywood, balett och modern dans. Windows premiärdansades i Norrdans skyltfönster på Fyren i Härnösand den 2 december och gav sig sedan ut på en skyltfönsterturné som avslutas på Ingelas Café i Näsåker den 13 december. Läs mer här.

Pelle Svanslös  på Teater Västernorrland
Den 27 december är det premiär för Teater Västernorrlands familjeföreställning Pelle Svanslös. Gösta Knutssons tidlösa och älskade klassiker får nytt liv när Teater Västernorrland förvandlar berättelsen om Pelle och hans äventyr till en rivig musikal med klös! För bearbetning står Erik Norberg och Isabelle Moreau, för regi Isabelle Moreau. Musikalen är baserad på Gösta Knutssons tidlösa och älskade klassiker och är en berättelse om att våga vara sig själv och om att stå upp för varandra, berättad med humor och värme och massor av sång, dans och musik. Elake Måns spelas av dansaren och koreografen Sofia Södergård, som bland annat kommer att gestalta Måns med hjälp av dansstilen ”Voguing”.

Lyssna gärna på en intervju med Sofia i SR P4 här. Pelle Svanslös spelas t.o.m. den 19 februari. Läs mer här.

Västmanlands Teater, Romeo och Julia, foto Markus Gårder

Romeo och Julia på Västmanlands Teater
På Västmanlands Teater visas Romeo och Julia, i regi och bearbetning av Rebecka Cardoso. De unga tu möts i sin längtan bort från en våldsam värld. Han förväntas slåss och dominera och hon förväntas underkasta sig. Tillsammans tar de kampen för förändring och vägrar ge upp hoppet om ett annat liv. En av våra mest älskade pjäser är alltid lika aktuell. Du kan se den på Västmanlands Teater t.o.m. den 29 december. Läs mer här.

Scenkonst Sörmland, Spår av hågkomst, foto teatern

Scenkonst Sörmland visar dans på museum
Spår av Hågkomst är en installation av ljud, bild och dans som visas på Sörmlands museum i Nyköping. Det skapas och framförs av koreografen och dansaren Anna Öberg och ljudkonstnären Jan Carleklev. Verket undersöker människans relation till dansen som bärare av minne och identitet. Genom en handfull folkdansares erfarenheter skapas ett multisensoriskt verk som du som besökare bjuds in att betrakta eller beträda för en stund. Den 16 december och 6 januari blir det live-föreställningar med Anna Öberg och Jan Carleklev. Läs mer här.

Örebro länsteater, Lögn i helvete, foto Kicki Nilsson ICON Photography

Lögn i helvete på Örebro länsteater
Örebro länsteater spelar Lögn i helvete, en fars i juletid av Anthony Neilson, i regi av Adde Malmberg. Föreställningen handlar om två poliser som ska lämna ett dödsbud till ett äldre par på julafton. Men de tvekar inför uppgiften, för hur berättar man för en förvirrad gammal dam och hennes man med svagt hjärta att deras enda dotter är död? Kanske är det ändå bäst att vänta lite? Snart är de intrasslade i en väv av lögner och möjligheten att säga sanningen tycks bara mer och mer avlägsen, som brukligt är i förvecklingsfarser! Lögn i helvete spelas t.o.m. 19 januari. Läs mer här.

Länsteatern Gotland, Finns det några snälla barn här?, foto teatern

Finns det några snälla barn? på Länsteatern Gotland
Länsteatern Gotland spelar i jul Finns det några snälla barn?, en julshow med artisten Marie Nilsson Lind & Mina drömmars band, bestående av Lee Gotvik, Erik Törner och Joel Kant. Såhär beskriver Marie Nilsson Lind föreställningen:

– Det här är en julshåw om att samla ihop sig och få in oss i paket och finna julefrid tillsammans med genbanker, DNA-kedjor och diagnoser… Husdjur och andra odjur. Om tomtar och troll och Släktforskningen som pågår i miljoners svenska vardagsrum. Om glögg, knäck och… tårar…

Finns det några snälla barn? spelas t.o.m. 30 december. Läs mer här.

Smålands Musik & Teater, On the town, foto Lars Kroon

On the Town på Smålands Musik och Teater
På Kulturhuset Spira presenterar Smålands Musik och Teater storsatsningen On the Town, en dansmusikal som utspelar sig i det sena 1940-talets New York. Flera av landets främsta dansare och musikalartister, bland andra Karl Dyall, Hanna von Spreti och Rennie Mirro står på scen tillsammans med Jönköpings Sinfonietta. Regissör och koreograf är Roine Söderlundh. Handlingen rör sig kring tre matroser som vill uppleva så mycket av New York som de bara kan under ett dygns permission. De får hjälp av den gatsmarta trion Ivy, Hildy och Claire. Musikalen filmatiserades 1949 med Gene Kelly och Frank Sinatra. Musiken är skriven av Leonard Bernstein, som 100-års jubilerar i år. On the Town spelas sista gången på årets sista dag den 31 december. Läs mer här.

Läs mer om Smålands Musik & Teater under rubriken FOKUS PÅ. En intervju med regissör Roine Söderlundh hittar du här.

Folkteatern Göteborg, En vintersaga, foto Mats Bäcker

En vintersaga på Folkteatern i Göteborg
Folkteatern i Göteborg sätter upp William Shakespeares En vintersaga. Om den förbannade svartsjukan. Det går ju inte att vända upp och ner på timglaset och vrida tillbaka klockan, eller hur? Eller?

Shakespeares En vintersaga skrevs antagligen runt 1610. En bångstyrig femaktare, kallar Folkteatern pjäsen i programhäftet, då den inne håller både  tragedi och komedi och pendlar mellan psykologisk realism och fantasifullt sagoberättande. 2017 gjorde Karen-Maria Bille och Katrine Wiedemann en bearbetning som krympte pjäsen med mer än hälften och resulterade i ett komprimerat kammarspel i tretton scener. Det är den bearbetningen Folkteatern spelar. För regi står Dennis Sandin. Du kan se den till 19 januari. Läs mer här.

 

Bilden överst: Västerbottensteatern, HasseåTages Julafton, foto Patrick Degerman

 

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.